Fehér zászló Wounded Knee felett

2018. március 21. - Árva Gabriella

2017 novemberében jártunk Dél-Dakotában, Hálaadás napján a Wounded Knee-i mészárlás helyszínén a Pine Ridge Rezervátumban. Mérlegünk nem lett egyértelműen pozitív.

DSC05304

Tovább

It's a Wednesday Car!

Egyik pénteki nap ebédből jöttünk vissza a kollégáimmal, amikor az egyikőjük megkérdezte, milyen autó is amiben épp ülünk. Néha nagyon fárasztanak már az ezután következő faviccek, miszerint "You have a cop car!" (Rendőrautód van!) hiszen a Mercury Grand Marquis soha nem volt az, az enyém pedig LS, bőrüléssel, napfénytetővel, ekkora luxus soha nem járt a rend éber őreinek.

Milyen autóm is van? "It's a Wednesday Car!" válaszoltam a kérdésre Johnny Cash The Rambler albumáról idézve. 

Tovább

Húsvét Houstonban

DSC 0930 vm

Ezt a posztot már rég meg kellett volna írnom, hiszen bejegyzéseink nem titkolt célja az, hogy saját magunknak megőrizzük az emlékeket írott formában. Houstonban tavaly Húsvétkor jártunk pihenős kirándulás címén; nem először és most úgy tűnik hosszabb ideig utoljára. Texas sok szempontból vonzó és ismert nagyvárosa mindenképpen megér pár utat legalább három okból: 

 1. Csak a NASA látogatóközpontjára nem elég 1 nap, ha vonzódunk a témához.
 2. Az USA 4. legnagyobb városa óriási kikötővel, külön múzeumi negyeddel és sok rejtett gyöngyszemmel.
 3. Közel van a Mexikói-öböl és az állam szerintünk legklasszabb tengerparti üdülőhelye, Galveston.

Tovább

Reklámzabálók Éjszakája: csirkeszárny, sör, Super Bowl LII

Az idén teljesen kiment a fejemből a Super Bowl döntője. Amíg Austinban laktunk, Mike barátom vitte a buli szervezését: lefoglalta a kalendárunkat, beszerzett 3 halom csirkeszárnyat (volt már olyan, hogy még sorban állt a kajáért, amikor már zajlott a játék...) és biztosította a helyet számunkra a lakásában a szomszédai legkevésbé sem őszinte örömére. Mi közben elköltöztünk Omahába. Mike az idén is megtartja a szokásos bulit, de a régi csapat már szétröppent a világban: van aki Angliában él, van aki Michiganbe költözött, van aki New York mellett táborozott le, mi Omahában. 

Super Bowl-t viszont mindenki néz: ilyenkor hagyományosan egy tál csirkeszárny felett sörrel a kézben nézi a fél világ (OK, ez leginkább az 50 tagállam lakóját takarja) az ovális labdát kergető két csapatot. Azonban ha valamit ennyien néznek, azt a marketinggépezet nem hagyhatja ki - egy éve egy 30 másodperces reklámblokkért a különböző cégek 5 millió dollárt fizettek a CBS televíziónak.

Csak úgy mint az előző posztokban, most is szétnéztem az interneten, mi az, ami már elérhető. Ezekből szedtem össze egy posztra valót.

Tovább

Kansas City Jazz Múzeuma

DSC04495

Az utazóbogár csápjai ezúttal elég különleges helyet tapogattak ki. Kansas City-ben tett látogatásunk egyik célja volt a város múzeumainak felfedezése. Miután az ismerősöknek feltett szokásos kérdés (Mit érdemes megnézni KC-ben?) után megkaptuk a sablonválaszokat: stadion, állatkert, belváros, jobbnak láttam ismét a neten kutakodni látnivalók után. Az első kettő minket sosem igazán érdekel, a belváros persze mindig: most a városi piaccal kezdtük a bejárást. Illatok és színek tobzódását követően egy kincsvadász-expedícióba csöppentünk, majd egy nagyon finom kansasi barbecue bekebelezése után már délután értünk a múzeumba. Az épületben 2 kiállítóhely is kínálta magát, mondanom sem kell, hogy nekünk csak az egyik fért bele az időbe. A baseball-múzeum így legközelebbre marad.

Tovább

Képzelt riport velünk, rólunk

Februárban lesz 5 éve, hogy elindítottuk a blogunkat. Azóta sok víz lefolyt a Dunán (Colorado-n, Missouri-n - kinek mi, tetszőlegesen behelyettesíthető), sokfelé jártunk, láttunk, tapasztaltunk és amit tudtunk és lehetett, igyekeztünk megmutatni. Igaz ez a kérdésekre is - barátoktól, követőktől kapott bármilyen formában jövő kérdesre igyekszünk válaszolni. Mindig azt tartjuk, az egyetlen rossz kérdés a fel nem tett kérdés. 

Követőink egy része személyes ismerős, nagyobb része viszont különböző csatornákon talált ránk (főleg orcakönyv, index). Ez a poszt elsősorban nekik szól - az ő kérdéseikből, ismerősök által feldobott témákkal és saját gondolatainkkal megfűszerezve jöjjön egy poszt, egy képzelt riport velünk, rólunk.

1537601_839016572809514_4909983685423064010_o.jpg 

Tovább

Az első indián, akit embernek neveztek az Államokban: Álló Medve története

Álló Medve törzsfőnök története nemcsak a Ponca indiánok és Nebraska, de az Egyesült Államok vonatkozásában is precedens értékű. 1879. május 12-én először ejtette ki amerikai bíróság képviselője a száján a következő szavakat: az Amerikai Egyesült Államok földjén született őslakos indiánok a törvény szerint természetes személyek - nem jogi nyelven: emberek - és a fehér emberhez hasonlóan megilleti őket a jog, hogy vitás ügyükkel bírósághoz forduljanak. Egy nem független nemzet tagjaként ez elidegeníthetetlen joguk, mint ahogyan az is, hogy az Egyesült Államok lakosságának részét képezik. A Poncák és Standing Bear (Álló Medve) abban reménykedett, hogy elhangzik a szó: amerikai állampolgárnak tekinthetőek az őslakosok, de ez nem történt meg; a Kongresszus csak 1924-ben foglalta ezt törvénybe.Standing Bear 1

Álló Medve Ponca törzsfőnök 

Forrás: indianaffairs.state.ne.us

Tovább

A második fejezet

Aki eddig a texasi posztok miatt követett minket, attól most elnézést kell kérnem: egy darabig nem tervezünk kirándulást a magányos csillag államába.

Korábban már írtam az eltűnésünkről. Sokan találgattak és sok variáció volt a hallgatásunkra: 

 • utazunk
 • hazaköltöztünk Magyarországra
 • elköltöztünk Kaliforniába, St. Louis-ba (bármi tetszőlegesen behelyettesíthető)

Az az igazság, hogy egyszerűen el akartam tűnni, visszatalálni önmagamhoz és távol tartani magam mindentől, de legfőképp a volt kollégáim hasonló üzeneteitől:

Tovább

Az úttörő merész, kitartó és újító szellemiségű

Szoborpark Omaha, Nebraska belvárosában

Kiváncsi vagyok hányan kattintanak rá a cím alapján az írásra és állnak tovább "csalódottan": nem lehet egy jót trollkodni az úttörőkön?! Valóban ebben a posztban némileg más értelemben beszélünk az észak-amerikai úttörőkről, vagyis azokról a bátor emberekről, akik különféle indíttatásból hátrahagyták az addig otthonuknak mondott helyet azért, hogy elinduljanak az ismeretlenbe és új körülmények között teremtsenek életlehetőséget maguknak. Aki túlélte az időjárás, az ismeretlen vidék kihívásait, ma többnyire hősként, példaképként él az utókor képzeletében.

DSC 1957

Tovább

Álláskeresés az USA-ban, tippek, tapasztalatok, ötletek

Sok előző blogbejegyzésünkhöz hasonlóan ez a poszt is barátok, ismerősök, rendszeres olvasók felvetése, illetve kérdései nyomán született. Nem hisszük, hogy nálunk van a bölcsek köve. A célunk egyszerűen az, hogy segítsünk azoknak, akik hasonló cipőben járnak, munkát vagy álláslehetőséget keresnek az Államokban, esetleg a későbbi terveikben szerepel ez és csak tájékozódnak. Rengeteg bejegyzést lehet olvasni tanácsadóktól, szakértőktől, mi nem kívánunk senkivel "versenyezni", azt valljuk, hogy annál jobb minél több információ elérhető, minél több forrásból. Mindenki tapasztalata hasznos lehet valaki más számára.

Elöljáróban fontos leszögezni néhány dolgot:

 • nem a zöld kártya vagy munkavállalói vízum megszerzéséről írunk
 • nem az engedély nélküli munkalehetőségeket taglaljuk
 • személyes élményeinkről beszélünk
 • nem az önkéntes munkáról beszélünk
 • az egyes államok, cégek között jelentős különbségek vannak (adózás, juttatások, biztosítás)

????????????????????????????????????????????????????????????????Forrás: dreamstime.com 

Tovább