travelBug

Kedvenceink Austinban: Adelbert's Sörfőzde

2017. március 24. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Új rovatot indítunk a blogon a kedvenceinkről. Egyre többen fordulnak hozzánk olyan kérdésekkel, hogy hol érdemes kávézni, hová lehet beülni egy jó sörre, hová menjünk vásárolni, ha csak pár szabad óránk van, hol találjuk a legtrendibb koktélokat, melyik múzeum a legérdekesebb, melyik a legjobb BBQ-étterem, nem is említve a leggyakoribbat: mit érdemes megnézni. Hangsúlyozom tehát, hogy az írások szubjektívek lesznek, valóban személyes kedvenceinkről szólnak majd. Az első mindjárt egy kis családias sörfőzdéről.

DSC09116

Az Adelbert's első meglátogatása igen emlékezetes számunkra (bár a végéről nem teljesen tiszták az emlékeink): Miklós szülinapját ünnepeltük náluk. A képek is ekkor készültek. Azóta persze már sok újítás és változás történt náluk, így kicsit nosztalgiázni is van alkalmunk.

A többi posztból is kiderült már, hogy mi inkább sörkedvelők vagyunk - mellesleg igazán finom bort még nem sikerült találnunk - további toplistás helyek Austinban: Banger's Beer Garden és Craft Pride (mindkettő a Rainey Streeten van), valamint a Fadó Irish Pub és Flying Saucer. A klisé, miszerint Amerikában csak lötty és harmatgyenge, egyenízű söröket kóstolhatunk ugyanúgy érvényét vesztette, mint számos másik közhely.

DSC09153

Bár az Adelbert's alapítása óta még csak 6 év telt el, sikerült már több díjnyertes folyékony kenyeret piacra dobniuk, a választékuk egyre szélesebb és a hírük egyre jobb. S ami talán a legfontosabb: a söreik nagyon finomak. Ehhez Scott Hovey, alapító, tulajdonos és főzőmester szerint csak a következők szükségesek: kiváló minőségű alapanyagok, kézzel végzett munka (amennyire csak lehetséges) és odaadás. Hitvallása nagyon egyszerű: olyan sört főz, amilyet saját maga szeret.

Ez olyannyira igaz, hogy a dolgozók (is) folyamatosan tesztelik a söröket. Vagyis nem volt még olyan este, amikor ne láttuk volna őket egy-egy pohár sörrel gyalogolni a vendégek között. Az első szériákat ők maguk próbálják ki, ezután mutatják csak be a vendégeknek egy-egy gyárlátogatáson és csak ezek után dobják piacra a sikeresnek ítélteket.

DSC09086

Maga a sörfőzde a város északi részén található, egy egykori raktárépületet alakítottak át a praktikum alapelvei mentén. A vendégek kint és bent is leülhetnek, sétálhatnak az italukkal, játszhatnak, élőzenét hallgathatnak. "Gyárlátogatásokat" és igény szerint magánrendezvényeket is bonyolítanak.

Az egyik ilyen során szerettettem meg a helyet két kollégámmal is. Rendszeresen kapunk meghívókat különböző rendezvényekre, termékbemutatókra. Itt nem valami MLM cégre, vagy az új Tupperware vágódeszka eladására kell gondolni - közvetlenül a munkánkhoz kapcsolódva éppen egy új adatmentési technikát, esetleg egy új monitorozó rendszert akarnak ránksózni. Legalábbis ez derül ki a meghívóból, aztán ha megyünk, mindig az a vége, hogy kapcsolatot építünk. BBQ és sör kíséretében.

"Gyertek, meghallgatunk egy 20 perces előadást, aztán leöblítjük a BBQ-t pár jó sörrel!" - ezzel a mondattal hívtam meg a kollégáimat. A valóságban persze még a 20 perc süketelés is elmaradt - talán beszélgettünk az egyik PR-os hölggyel. Viszont azóta sem láttam annyit vigyorogni az amerikai és a brit kollégámat, mint azon a délutánon! 

DSC09154

2314 Rutland Dr #100, Austin, TX 78758

DSC09094

Csapok és a névadó

Minden sikeres családi vállakozás mögött van egy kedves történet: az alapító testvére, George Adelbert “Del” Hovey szívesen töltötte egy pohár hideg sör mellett az idejét baráti társaságokban, utazásait felelevenítve. Scott a sörökkel neki állít emléket: az italok ízvilágába is beleszőve az utazások helyét, sztorijait.

DSC09108

Del arcképe mindenütt visszaköszön

A Meztelen Apáca nevű sör története pl. a következő: (Naked Nun, 5,8%-os Belgian Wit Ale) Del utazásai során mindig is szeretett kilógni a sorból, ami azt jelentette, hogy szereti megnézni azokat a helyeket vagy kipróbálni olyan dolgokat, amit egy áltag turista nem tenne. Nem volt ez másként a kolumbiai útja során sem: Del lemaradt a csoporttól és le is tért a kijelölt útról, ahol persze bajba keveredett. Megtámadták és kirabolták, olyannyira, hogy az utolsó ruhadarabját is elvették tőle. Meztelenül, kisemmizve és reményvesztetten állt az út mellett(i bokorban), ám a sors kegyes volt hozzá és legelőször apácákkal hozta össze. Ők segítették ki egy takaróval és egy buszjegy árával, hogy eljuthasson a szállására. Igazából Del volt ruhátlan, de a meztelen gringo nem hangzik olyan megnyerően, mint a meztelen apáca! 

DSC09110

A Meztelen Apáca

Scott Hovey kézműves sörfőzdéjében a vizen kívül szinte minden alapanyagot Európából importálnak, kis mennyiségben készítik a belga típusú ale söröket, érlelésre tölgyfahordókat használnak, egyes limitált szériához korábban rumos vagy whiskey-sként funkcionálókat, illetve ízesítésére gyümölcsöket, fűszereket, kakaót, karamellt, mézet kombinálnak az alapanyagokkal.

DSC09104

A kézzel írott táblát digitális kijelzőre cserélték, veszített is a varázsából...

Akinek van kedve, nézelődhet a weboldalon, minden nedűről részletesen tájékoztatnak. Nálunk első helyen szerepel a Tripel B és a Flyin' Monks. A nehéznek tűnő karakteres sörök könnyen csúsznak, a főzőmester tippeket is ad természetesen a mivel párosítsuk az italunkat kérdéshez! Barbecue, sajtsüti, saláták, sajttál, steak, csokis desszertek szerepelnek a listán.

DSC09098

Sörnévjegyek à la Adelbert's

Bátran ajánljuk az Adelbert's söreit kipróbálásra, a hely hangulatát megismerésre, tökéletes egy péntek esti leeresztős játékpartihoz  (óriás jenga, darts, csocsó, ping-pong, társasjátékok) vagy egy szombati bulihoz, baráti összejövetelhez! Hangulatképek:

DSC09087

Végre egy hely, ahol az emberek nemcsak a telefonjukba temetkeznek, hanem beszélgetnek, játszanak, időt ajándékoznak egymásnak!

DSC09143

DSC09092

DSC09135

Ha a nedű üvegbe kerül...

S hogy mi miért szeretjük? Közel van (több pohár magas alkoholtartalmú sör után is haza lehet vezetni, bár ezt igazán senkinek nem tanácsoljuk).

Egyedi a hangulat és extrafinomak a sörök. A főzde egyik legnépszerűbb ajánlata: $14-ért 6 kóstolót csapolnak a poharadba, amit a végén ajándékul hazavihetsz. Nálunk már teljes készlet van ...

Miklós szülinapján, amikor először jártunk ott a 6-os kóstolót választottuk. Ez összesen 6, fél pohár sört kipróbálását jelentette. 3 éve még nem volt megkötés, minden sör egyenlő volt, ma már ha az erősebb (Tripel B, Flyin’ Monks) söröket választjuk az 2 félpohár mínuszt jelent.

A második kóstolónál megmondtam a csaposnak, hogy születésnapom van. Onnantól kezdve a poharamat tele töltötték és nem is számoltak minden kört. Zárásig maradtunk, amikor bepróbálkoztam még egy körre... A csapos csak annyit mondott: "Már bezártuk a kasszát, ilyenkor nem tudunk többet csapolni. De tudod mit? Ma van a születésnapod..." és öntött egy kancsóból az aznap bemutatott sörükből.

DSC09145

Ha valaki megéhezik, a főzde parkolójában mindig talál büfékocsikat folyamatosan változó kínálattal (hamburger, hot-dog, mexikói). Szívesen látják a család kiskorú avagy négylábú tagjait is. A (kis ideig tartó) kellemes austini estéket pergola alatt is élvezhetjük - mi ez, ha nem paradicsom a városban?

DSC09085

Kalandra fel tehát: aki teheti, vesse bele magát a számtalan austini sör és sörfőzde kipróbálásába!

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr9712276425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása