travelBug

Mikor költözünk San Sabába?

2017. március 10. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ez a kérdés folytonosan visszatér mióta először áthajtottunk e városka főutcáján, útban hazafelé Új-Mexikóból. Mindkettőnket azonnal magával ragadott a hangulata és hazáig nevettünk azon, hogy a texasiak lustaságának nincs határa: először  láttunk plakátot autóval bejárható karácsonyi díszkivilágításról (drive thru Xmas light trail)!

DSC00260

Honnan tudható, hogy vidéken vagyunk? Nincs kép pickup truck nélkül!

Egy kora decemberi vasárnap tehát San Saba felé fordítottuk a Mazda orrát. A gugli által felajánlott 2 lehetőség közül 10 másodperc alatt megszavaztuk a 183-as autópályát elkerülő, vidéki 71-es főutat, mert sokkal kellemesebb: nem taposnak ki a belső sávból a térden aluli nevetséges sportkocsik és egyéb izomautók, vidéken a pickup truck-sofőrök békésen áttérnek a másik sávba és elmennek melletted, ha te lassúbb vagy.

DSC00308

Városhatár

DSC 0549

Késő délelőtt, éppen a vasárnapi istentiszteletek végére értünk a városba: a matuzsálemkorú autók és tulajdonosaik (ma sem tudjuk miért, de mindenki mosolyogva kiintegetett a kocsiból), valamint a családok már az ebédelőhelyek felé vették az irányt. Az utolsó pillanatban értük el az egyik templom tiszteletesét (éppen zárta be az épületet), azonnal beinvitált és körbevezetett, rövid tájékoztatót adott, miközben persze bemutatkozott és minket is kikérdezett (honnan-mióta-hogyan-merre tovább). Nekünk nagyon rokonszenves volt, hogy nem rázott le, hanem egy jó félórát még szentelt az idejéből, a saját irodáját is megmutatta és búcsúzóul egy nagyon szép könyvet kaptunk tőle ajándékba (amit előzőleg mi is kiszúrtunk a különleges kötése miatt).

DSC 0531

Baptista templom, San Saba, Texas

Elköszönéskor pedig meghívott bennünket a délutáni 'betlehemezésre' - a közösség tagjai körbejárják és közös énekléssel örvendeztetik meg a lakókat (hayride sing along). Leesett az állunk e vendégszeretettől és barátságos fogadtatástól. A baptista templom - amelynek esti kivilágítása és ólomüveg ablakai lenyűgöztek mindkettőnket - közelében még 2 másik is emelkedik a városközpontban, így gondoltuk próbálkozunk a szomszédban, talán hasonlóan szerencsések leszünk és benézhetünk a családi ebédidő ellenére.

DSC 0856

DSC00338

DSC00322

Betlehemezés San Sabában

Elképedésünk csak fokozódott. A metodista lelkész és felesége szintén baráti kézfogással, széles mosollyal beengedett és magunkra hagyott minket a templomban. Nagyon jólesett a csendes elmélyülés és szabadon bejárhattuk itt is a nagyon egyszerű és szépen feldíszített épületet.

DSC 0509

Metodista templom, San Saba, Texas

DSC00251

Templombelső

DSC00249

Játszótársra váró macik

DSC00252

Játék-betlehem

DSC00245

Üdvözlet a betérőnek!

A fiatal lelkész szintén azonnal meghívott a családi asztalukhoz ebédre (amikor bekopogtunk a házukba, hogy meg- és elköszönjünk). Rokon lelkek lévén - ő is évekig dolgozott Austinban egy high tech cégnek, de aztán váltott - meg is kérdezte, miért nem költözünk San Sabába, majd igazán szívélyes vállveregetéssel búcsúzott. Az autó szélvédőjén pedig találtunk egy tőle és a feleségétől kapott (Starbucks) ajándékkártyát ünnepi jókívánságokkal. Nemhiába közelgett a karácsony... s a nap még nem ért véget.

DSC 0525

Az utca túloldalán álló harmadik templom (sajnos már zárva volt, nem jutottunk be).

DSC00268

Üdv a világ pekándió-fővárosában!

DSC 0613

DSC00271

Utcarészlet San Sabában

DSC00273

Hírek a boltajtón, mint otthon

DSC00289

"Belváros"

DSC 0580

Doku-fotó by Miklós

Tettünk egy rövid sétát a városközpontban, nem lepődtünk meg semmin: lassan korzózó pickupok, kihalt vasárnap délutáni utcák, pár praktikus épület és sok kis családi biznisz. Amit a gugli segítségével tudtunk a városról, az részben szembejött: San Saba Texas  (a világ) pekándió-fővárosa, a boltokban minden elképzelhető étel-ital-ajándék az itt honos dióból készítve.

DSC 0590

Itt vegyél diót!

Valamint a város környékén van Tommy Lee Jones ranche - ezt nem jelezték táblák, nem is találtunk rá. Sokunk kedvence a városka szülötte egyébként, bár ma már nem itt tartózkodik a legtöbbet.

DSC00272

Miután már a gyomrunk erősen jelezte az ebédidőt, az egyetlen nyitva tartó vendéglőben csillapítottuk az éhségünket és úgy döntöttünk kicsit autózunk az utcákon, illetve a kijjebb eső részeken. Nyugalomban, szépségben, vonzerőben nem is volt hiány.

DSC 0747

Az egyik legszebb kép San Sabából

DSC00314

San Saba folyó

DSC00301

A vasúti híd a folyó felett (alulról)

DSC 0724

A vasúti híd (felülről)

DSC00310

"Külváros"

Az 1896-ban épült Beveridge-híd  az egyik közelben levő látványosság, ma már műemlék, autós forgalmat nem bonyolít. A függőhidat a város könnyebb megközelíthetősége céljából építették: a hosszan kanyargó San Saba folyó sokáig elzárta az első telepeseket a másik oldaltól, főként áradások idején.

DSC00320

Beveridge-híd

Egy kisebb túraösvényen végigsétálva elmerengtünk és elbeszélgettünk arról, milyen lenne itt élni, hiszen mindketten vidéken nőttünk fel, a lelkünkhöz sokkal közelebb áll a nyugalmas-kerti munkás-avarégető füst-illatú falusi idill, mint a nagyváros. Most is egyöntetűen arra jutottunk, hogy azonnal elköltöznénk, ha lehetne... Miért is nem lehet? Leginkább a bátorság hiányzik csak. Sajnos nem könnyű lemondani a kényelemről, amit egy közeli szupermarket / mozi / szerviz vagy a lakbérben kifizetett karbantartás jelent pl. Ám álmainkban gyakran visszatérünk és még nem adtuk fel végleg a kertes ház-kutya-saját veteményes reményeinket!

DSC00306

Jin-jang San Sabában

Sötétedés után teljesen megelevenedett a városka, sokan autóba ültek, hogy megnézzék a legújabb karácsonyi fényösvényt, ami szokás szerint nem nélkülözte az ötleteket, bár a túlzásokat sem.

DSC00345

DSC 0865

 DSC00340

Meglepetésekkel, ajándékokkal, sok-sok mosollyal, kisimultan és feltöltődve gurultunk vissza Austinba aznap este. A kérdés tehát nem az, hogy visszatérünk-e San Sabába, hanem hogy mikor és mennyi időre!

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr2512280661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asszonypajti 2017.03.10. 08:23:30

Tetszett! Pekándiófát nem fotóztatok?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.03.10. 19:39:13

Valami élőlényt fotózhattál volna a képekre, így nehéz elhinni, hogy annyira kívánatos hely. Legalább a templomi dolgozókról jó lett volna valami ábrázolás (szemből, persze). ;)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.03.11. 00:45:02

@Asszonypajti: Itt eppen nem fotoztunk diofat, de Austinban is sok van beloluk :)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.03.11. 00:47:33

@bestpixel: Fotozhattunk volna. Csak igy sokkal jobb. Ez es meg jo par pontja a sargolyonak eppen azert szuper, mert a hozzam hasonlo elolenybol a legkevesebb van!

Asszonypajti 2017.03.11. 08:36:55

Rágugliztam! Nem éppen így képzeltem el, de az öreg fáknak nagyon szép a lombkoronájuk! A kedvenc élőlényem a fa. :-)

blackhairlady 2017.08.05. 19:19:12

Rakerestem, van tobb RV parkjuk is, lehet, hogy ide megyunk Karacsony kornyeken kempingezni :)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.08.05. 19:41:05

@blackhairlady: Jo otletnek tunik! Szerintem a kornyek is nagyon szep. Ezek szerint megszerettetek a jarganyt!
süti beállítások módosítása