travelBug

Balett-o-mánia

2017. március 03. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Forrás: blog.balletaustin.org

Ballet Austin klasszikusan újító társulata a város ezerszínű kulturális palettáján az egyik legtevékenyebb és legizgalmasabb festékpötty. Ars poeticájuk szerint kifejezik, átélik, folyamatosan táplálják és törekszenek átadni a tánc örömét. Rendszeres nyílt napjaik egyikén jártunk.

Forrás: balletaustin.org

Miért is van egy tánctársulatnak nyílt napja? Hiszen erre valók az előadásai, nem? Előadja és eladja a darabokat és önmagát. Stephen Mills, a társulat vezetője és művészeti igazgatója szerint mindez nem elég, ezért tartanak évek óta laza közönségtalálkozókat. A kellemes hangulatú, kötöttségektől mentes estén képviseltetik magukat a vezetőségi tagok (a művészet iránt elkötelezett öltönyös-kosztümös üzletemberek,-asszonyok), a zenészek, a technikai dolgozók és persze a táncosok.

DSC03097

Stephen Mills és táncosai a kérdezz-feleleken

Nem titkolt céljuk természetesen a támogatók és/vagy növendékek szerzése sem, az alapot ehhez mindenképpen megteremtik: sok humor, nevetés, small talk, névjegykártyacsere és a közös élmény.

DSC02984

A Ballet Austin öt évtizedes történetét végigkíséri az alapítók, támogatók és tagok áldozatos munkája, elkötelezett szolgálata, sok nehéz, s persze még több örömteli pillanat. A ma 22 főállású táncost foglalkoztató társulat országszerte ismert klasszikus és rendhagyó előadásairól, a velük dolgozó koreográfusok "sokféleségéről" (kor, nemzet, vallás, művészi felfogás), valamint a táncosok kivételes bevállalósságáról (stílus, téma, társművészetek bevonása).

DSC02999

Helyzetgyakorlatok I.

DSC03030

Helyzetgyakorlatok II.

Rendszeresen vendégszerepelnek a világ minden táján, ünnepelt fesztiválszereplők Európában, versenyeken méretnek meg és tartanak toborzókörutakat Államok-szerte. 2002-ben hét emlékezetes, teltházas Szentivánéji álom - előadást tartottak a washingtoni Kennedy Központban.

DSC03039

DSC03052

Rangos elismerésben részesültek a Light / The Holocaust & Humanity Project című előadásukért 2005-ben. A darab próbafolyamatát és bemutatását megelőzően, Mills két teljes évet töltött kutatással és felkészüléssel.

Light / The Holocaust & Humanity Project (Forrás: Pinterest)

Díjaikat, versenyhelyezéseiket felsorolni is hosszú lenne. A temérdek siker és ünneplés azonban még áldozatosabb és alázatosabb munkára ösztönzi Mills-t és a társulatot. Évek óta repertoáron tartják a karácsonyi ünnepi időszakban A diótörő-előadást az austiniak nagy örömére. Sokak visszatérő nézőként évente elmennek és állva tapsolnak a balett-táncosoknak.

DSC03006

A barátságos társulati tagok leglelkesebb kérdezői a gyerekek voltak.

Akadémiájuk több korosztály számára nyújt képzéseket, legtehetségesebb növendékeiket ösztöndíjjal támogatják. Mind az iskola, mind a társulat tulajdonképpen egy rendkívül céltudatos és elkötelezett hölgy, Sarah Butler által indított tánciskolából és fitneszklubból nőtt ki. A Butler Center for Dance & Fitness-nek ma is 9000 beiratkozott tagja-növendéke van évente. Szorosan együttműködnek a város iskoláival, más mozgásstúdiókkal, alapítványokkal, tehetséggondozó szervezetekkel. Missziónak tekintik az egészséges életmódra nevelést és a közösségek minél nagyobb mértékű bevonását mozgás- és fitneszkultúrát népszerűsítő programjaikba.

DSC03061

DSC03073

Darabrészleteik és próbaimprovizációik bemutatásával nem balett-képzett látogatókhoz is közelebb hozták ezt a művészeti ágat. Mi is lenyűgözve néztük, hogyan képesek a testükkel, pár gesztussal "előadást" teremteni jelmezek és díszletek nélkül.

DSC03077

Találkozásaink...

DSC03086

...történeteink...

DSC03088

...sérelmeink...

DSC03092

...képekben...

DSC03096

...elmesélve.

 Köszönjük a szép estét Ballet Austin!

A társulat és Stephen Mills (bal oldalon állva, kék ingben)

Forrás: balletaustin-coa.org

 Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr3612181302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása