travelBug

Harry Houdini-emlékhónap Austinban

2016. október 13. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

DSC03455

Harry Ransom Center, Austin, Texas

Korábban írtam már posztot az austini egyetemhez tartozó Harry Ransom Kutatóközpont kiállításáról. Náluk mindig történik valami izgalmas! Októberben Harry Houdini-hónapot tartanak, tisztelegve az amerikai szórakoztatóipar egyik legnagyobb alakja előtt. 2016. október 31. (Halloween éjszakája) Houdini halálának 90. évfordulója, ezért a Ransomban teljes programsorozattal emlékeznek minden idők legnagyobb szabadulóművészére: október 4-én első egész estés némafilmjét vetítették az egyetemen (The Grim Game); kiállítást rendeznek a hagyatékából (október 1. és november 2. között látogatható); Houdini kedvenc magyar fogásait bemutató mini főzőtanfolyamot és kóstolást tartanak október 16-án; Halloween éjszakáján pedig egy austini színtársulat darabját mutatják be Houdini Speaks to the Living címmel.

Forrás: magictricks.com

Harry Houdini egy rabbi fiaként 1874. március 24-én született Budapesten Ehrich Weisz néven. Kétéves volt amikor a család Amerikába emigrált. A kis Ehrich újságot árult és cipőt fényesített, később nyakkendőgyárban és fotós műteremben is dolgozott, hogy hozzájáruljon a család megélhetéséhez. A színpad világa nagyon hamar magához vonzotta, első fellépésekor kilencéves volt: a Levegő Hercege néven trapézszámot mutatott be. Testvérével, Theóval együtt volt tanúja egy spirituális előadásnak, amely során a főszereplő egy lezárt ládából "szellemekkel kommunikált". Ez indította el benne a szabadulószámokról való gondolkodást.

Harry és Bess Houdini (Forrás: wildabouthoudini.com)

Művésznevét  Jean-Eugène Robert-Houdin francia bűvész nevéből kölcsönözte, akit őszinte tisztelettel csodált. A Harry személynév pedig tulajdonképpen gyerekkori becenevének (Ehrie) amerikai változata. Tizenhét évesen már Harry Houdiniként költözött New York-ba, ahol csatlakozott egy cirkuszi társulathoz, megnősült és bilincses szabadulószámokkal lépett fel rendőrségi rendezvényeken egyre nagyobb sikerrel.

Az illúzionista láncait és béklyóit rendőrök ellenőrzik, 1900 (Forrás: blog.hrc.utexas.edu)

Keményen edzett szellemileg és fizikailag egyaránt, úszott, futott és súlyt emelt; sokat olvasott és tanult (mások trükkjeit, mutatványait) és egyre tudatosabban építette a karrierjét. Igazi sikerszériája a kényszerzubbonyból való szabadulás mutatványával köszöntött be, amit bárhol képes volt bemutatni a közönség óriási ovációja közepette.

1900-ban egy hirtelen ötlettől vezérelve elhagyta Amerikát és Londonba ment. Nemcsak Angliában, hanem Skóciában, Németországban, Franciaországban, Oroszországban is felhívta magára a publikum és a helyi hatóságok figyelmét bámulatos produkcióival. Sokak szerint ez az európai turné hozta el számára a valódi világhírnevet. Egyik legkülönösebb szabadulását Oroszországban mutatta be: a legendás moszkvai Butirszkaja börtön őrei megbilincselve bezárták egy szibériai fogolyszállító vagonba, ahonnan a dermesztő hidegben meztelenre vetkőzve 28 perc alatt szabadult ki.

1905-ben visszatért Amerikába és folytatta diadalmenetét egyre nehezebb körülmények között véghezvitt szabadulásaival: láncok, bilincsek, kötelek, lakatok, lezárt ládák, semmi nem állhatta útját. Harlemben vett házat magának. New York-ban mutatta be minden idők egyik leglátványosabb és legszenzációsabb mutatványát: az East River-be süllyesztett lezárt ládából szabadult ki. Houdini maga karrierje csúcsának az 1910-ben bemutatott "kínai vallató víztartály-szabadulást" tartotta, amely során megkötözve, fejjel lefelé engedték bele egy vízzel színültig töltött fém- és üvegtartályba.

A legnagyobb mutatvány (Forrás: wikimedia.org)

Hírnevét kiaknázva némafilm-szerepeket vállalt, sőt alapított egy kisebb filmkészítő vállalkozást is. Ezeknek köszönhetően csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

Houdini-film plakátja (Forrás: magictricks.com)

Szoros barátságot ápolt Sir Arthur Conan Doyle-lal, azzal együtt, hogy a spiritualizmusról vallott elveik merőben különböztek és baráti társaságokban parázs vitákat folytattak egymással. Élete vége felé az okkultizmus felé fordult, számtalan szeánszon vett részt és egyre több időt szánt írásra, dokumentálásra. Részben csaló szemfényvesztőket, hamis médiumokat leplezett le, részben saját tapasztalatait, trükkjeit hagyta ily módon az utókorra.

Harry Houdini és Sir Arthur Conan Doyle 1923-ban (Forrás: blog.hrc.utexas.edu)

1926. október 31-én egy akut vakbélgyulladás nem megfelelő kezeltetése nyomán kialakuló súlyos fertőzés miatt hunyt el Detroitban. 

DSC03451

Bess-hez írt levele 1913-ból

Houdini írott hagyatékának nagyobb egyben maradt része sok kaland és hányattatás után az 1950-es években jutott az austini egyetem birtokába. A Harry Ransom Kutatóközpont számos eredeti (kézzel írott) művét, plakátokat, trükkök leírását és elemzését, fotót, széles közönségnek szánt felvilágosító-leleplező cikkeit, filmszalagokat őriz a gyűjteményében. A mostani kiállításon a közönség elé tárják magánlevelezésének egyes darabjait, pl. a feleségéhez írt szerelmesleveleket. Szenvedélyesen gyűjtötte a brit és az amerikai színháztörténeti műveket, így az egyetem ezen kollekciója is sokban gazdagodott Houdininek köszönhetően.

DSC03453

Feleségének címzett utolsó levele, alul Bess kiegészítésével

DSC03449

Houdini egyik saját béklyója, a súlya 9 kg.

A kutatóközpont kiállítása ezúttal csalódást okozott nekem: mindössze 2 tárlónyi anyagot tárnak a látogatók elé. Besétáltam a tipikus amerikai csapdába: a "nagy semmit óriási körítéssel eladás" kelepcéjébe. 

Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr1411772451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása