travelBug

Egy év képekben - negyedik rész

2016. augusztus 02. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ehhez az évhez nem egyszerű bevezetőt írni. Számomra ez egy küzdelmes, nehéz döntésekkel és veszteségekkel teli év volt. 

A szokásos kérdés, miszerint meddig maradunk még mindig nyitott. 4 éve landoltunk, vagyis pontosan kétszer annyi időt töltöttünk már itt, mint amennyit eredetileg terveztünk. 

A sok vegyes érzés mellett azért ezt a sorozatot mindig jó szerkeszteni, a képeket válogatni és visszanézni. 

Augusztus

DSC 4244

Az előző, elmúlt egy évet összefoglaló poszt ezzel fejeződött be: "Családtagjaink látogatásával már egy új történet kezdődik...". Sógorom és sógornőm - ők voltak az első látogatóink Magyarországról. Mindazt, amit eddig nem tudtam a családtagjaimnak megmutatni, ők most koncentráltan megkapták azalatt a három hét alatt, amit itt töltöttek.

Hogy mennyi mindent csináltunk? 15 és fél percnyi vidóban sikerült mindezt összefoglalni - valószínűleg fáradtabban mentek haza, mint ahogy megérkeztek, de az idő és a rengeteg élmény utólag úgyis mindent megszépített!

 

Szeptember

DSC 0464
4 éve, amikor a debreceni állomáson elköszöntünk egymástól, benne volt a búcsúzásban, hogy utoljára látjuk egymást. Szeptemberben megkaptam azt a levelet, amitől 4 éve tartottam: apa kórházba került és...

2015 szeptemberében, amikor hazautaztam, már nem találkozhattunk.

DSC 6866

Ezúton szeretnék elnézést kérni azoktól, akik szeptemberben láttak Magyarországon vagy tudták, hogy otthon vagyok, de egy köszönésen túl nem sok egyebet kaptak tőlem - kellett a magány, tenni-venni a szülői ház körül (sokszor értelmetlen dolgokat), emlékezni, elengedni... 

 

Október 

IMG 20151004 132509

Még mindig Magyarországon. 4 éve alig van lehetőségünk családi ünnepeken résztvenni. Ez egy kivételes és emlékezetes alkalom volt: Gabi szüleinek 44. házassági évfordulója!

DSC 8339

Újra itthon, Texasban. A hónap végén (ismét) ellátogattunk a híres állami vásárra Dallasban. Első évben, amikor ott jártunk, a vásár egyik szimbólumának, a képen látható Big Tex-nek már csak a hamvai voltak láthatóak (a vásár híres a sült ételeiről: sült csirke, sült sör, sült fagyi, etc. - a helyiek akkor azzal viccelődtek, hogy kifogytak a sütnivalóból és ezért égették meg a nagydarab texasit). Szerencsére az idén a vásár végéig kitartott a sütnivaló!

DSC 8716

Pulykacomb-mennyország (az állami vásáron Dallasban)!

IMG 20151031 205944

Miközben a posztot szerkesztettem, egyre több cikk jelent meg a szombat esti lövöldözésről a Hatodik utcán. Ennek tükrében talán morbidnak is hat: "Kihagyhatatlan véres Halloween-jelmez a Hatodik utcáról!"

Szerencsére Halloweenkor mindez jelmez és része a shownak!

 

November

IMG 20151101 200638

November 1., ahogy mi emlékeztünk. 

IMG 20151110 215538

A novemberi esők eredménye, avagy ideiglenes faljavítás a 21. században Austinban, egy jobb környéken az átlagosnál drágább lakóparkban (azok a fekete izék kukászsákok).

IMG 20151111 183724
Utolsó bevásárlás csapatépítő előtt. Az egyszemélyes konyhánkban egy délelőtt alatt 4 fogásos magyar ebédet hoztunk össze ketten a 6 fős csapatomnak húsos és húsnélküli változatban. Mekkora volt a siker? Aznap este senki sem vacsorázott és volt aki másnap még reggelizni sem bírt.

Nemcsak szóban dicsérték az ételeket, hanem mindent megettek!

IMG 20151123 130156

Gabi és Gagarin - együtt túljutottak a jogosítványszerzésen! Apróságnak tűnik, de óriási lépés volt!

IMG 20151126 144141

Hálaadás, Új-Mexikó. November végére mind a ketten lemerültünk. A négynapos hosszú hétvége mellé kivettem még egy szabadnapot, az így nyakunkba szakadt szabadsággal hirtelen azt sem tudtuk, mihez kezdjünk. 2 lehetséges célpont jött szóba: El Paso, Texas, illetve Carlsbad, Új-Mexikó. A képből már kiderült: az utóbbi mellett döntöttünk.

DSC 9216
Carlsbad Caverns, Új-Mexikó. A dermesztő mínusz fokok elől egy barlangba menekültünk a hegyen való túrázás helyett és nem bántuk meg!

DSC 9313

 Köd, fagy, jég, hideg és csak néhány kiránduló. Ez ekkor mind a kettőnknek jólesett, sokkal inkább erre vágytunk, mint a nagyváros ünnepi forgatagára. Jó döntés volt ide jönni El Paso helyett. 

DSC 9386

Bedekó, más sokadszor a komfortzónáján kívül. Itt valahol épp 2000 méter magasan járunk. Rajtunk kívül csak SUV, truck és terepjáró járt ezen az úton a Lincoln Nemzeti Erdőben :)

DSC 9503
Valahol Amerikában, a vadnyugaton!

DSC 9601
5 napot töltöttünk Új-Mexikóban és Texas nyugati részén Hálaadáskor. A hazaindulás előtti napon megkegyelmezett az idő és mégiscsak tudtunk túrázni...

DSC 9683

...viszont Texas legmagasabb csúcsát, a Guadalupe Peak-et az erős szél és a köd miatt nem sikerült meghódítani. 

Annak ellenére, hogy a túrázásban elég rendesen megfáztam a 2015-ös év egyik legjobb 5 napja volt ez az út!

 

December

DSC 0856

 Hálaadáskor, Új-Mexikóból hazafelé jövet keresztül hajtottunk San Sabán. A főút mellett ez a templom épp így volt kivilágítva. A város többi része már csak ráadás volt - nyomban eldöntöttük, hogy ide vissza fogunk jönni...

DSC 0487

 ... egy decemberi hétvégén erre sort is kerítettünk. Ez a kép a város legrégebbi templomában készült.

A lelkész házaspár (furcsa véletlen: a pap korábban Austinban élt és a Dell-nél dolgozott fejlesztőként) egy rövid beszélgetés után magunkra hagyott minket - nekem itt nagyon jólesett csendben, magunkban ülni az üres padsorokban.

DSC 0747

Ez a kép elég jól tükrözi a novemberi/decemberi hangulatomat.

San Sabában egyebként mindenki nagyon kedves volt, a másik templom lelkésze körbevezetett minket, megmutatta az irodáját és a beszélgetés végén meginvitált délutánra betlehemezni. De nem csak rá volt ez igaz: kedvesek voltak a boltban, az egyetlen helyen, ahol lehetett ebédelni és néhány idős autó öreg sofőrje folyton integetett nekünk.

DSC 1453

Karácsony Párizsban. Van ennél romantikusabb?
 DSC 1649

Paris, Texas. Itt karácsonyoztunk, nem a francia fővárosban.

DSC 1531

 Cowboy-csizmás Jézus?! 

DSC 1760

Paris-ból hazafelé jövet folyamatosan szakadó eső kísérte az utunkat, s csak kb. Austin előtt egy órával kegyelmezett meg nekünk. 

Félreálltam ezért a képért: a texasi vidék engem néha/nyomokban emlékeztet a magyar Alföldre!

IMG 20151213 214534

"Az egész történet egy szimpla csettel indult az orcakönyvön. Egy rég nem látott barátommal beszélgettünk, aki többek között arról kérdezett, milyenek az ünnepi díszek, fények felénk az Egyesült Államokban. 

A nappaliban a kedvenc IKEA-s fotelemben ülve már majdnem leírtam a szabvány választ: igen, itt elég sok ház fényárban úszik, ugyanakkor mi nem követjük ezt a divatot. Aztán meggondoltam magam és ezt a mondatot kitöröltem: úgy érzem az erkélyre kitett 250 égő, valamint a december elején felállított karácsonyfa fénye kicsit beárnyékolta volna a válaszom hitelességét."

 

Január - február

IMG 20160108 195748

"Ha már egész hétvégén dolgoznom kell, kezdjük holnap fejfájással!" - ezzel a kommenttel töltöttem fel a képet a facebookra januárban. Egy nehéz év, egy hajtós december után mindenre vágytam, csak arra nem, hogy az újév első hétvégéjét munkával töltsem...

DSC 3640

...ugyanakkor azért a munkával eltöltött hétvégéért cserébe kaptam 2 szabadnapot, volt 2 megmaradt repülőjegyünk; ez a kombináció nálunk egyenlő az utazással. Így jutottunk el Las Vegasba.

IMG 20160228 124123

"... ez Budapest, a szárazföld, megtudta megint, ki várja őt."

Igaza volt a volt főnökömnek, miszerint a január és a február úgy el fog repülni a számomra, hogy észre sem veszem. Pontosan így történt: munka hétvégén, rohanás, pakolás, repülőtér, Las Vegas, munka hétvégén, rohanás, pakolás, repülőtér, Magyarország!

 

Március - Április

03-042016-02

Szóval a március és még április egy részét is Magyarországon töltöttem. A legfőbb célja az utamnak a hagyatéki ügyek lezárása és anya kisebb lakásba költöztetése volt.

03-042016

A családtagok mellett nagyon hiányoznak a hazai ízek is. Ha hazamegyünk, mindig igyekszünk bepótolni ezt. Most sem volt ez másként: lángos, jó kenyér, szalonna, paprika, retek, sonka, Túró Rudi...

IMG 20160325 173224

... és az elmaradhatatlan szalonnasütés!

IMG 20160405 171444

Nem várt lehetőség, érdekes előadói tapasztalat egy szakmai konferencián.

IMG 20160410 100255

Újra Texasban, újra együtt. Sokan meglepődtek rajta, de Gabi itthon maradt Austinban, amíg én Magyarországon voltam. Nagyon hosszú volt az a 6 külön töltött hét!

IMG 20160411 082300

Első nap az irodában, 6 hét otthonról dolgozás után (szó szerint, hiszen Magyarországról dolgoztam a texasi időzónához igazodva). Nem is tudom, minek örültek jobban a kollégák? Hat hétig nem láthattak vagy hat hét után újra láthatnak?!

IMG 20160423 221644

Máig nem megfejtett dolog az, hogy mit árul el ez az arc, amikor elmondtam, hogy a menedzserem rábólintott a szabadságomra. Meglepetés? Hitetlenség? Talán öröm?

Avagy Gabi most tudta meg, hogy június végén és július elején 2 hétig úton lehetünk és elkezdhetjük tervezni az előttünk álló 5000 mérföldet!

 

Május

IMG 20160513 195639

Apró örömök az életben: kovásszal készült ropogós héjú kenyér, magyar pálinka és szalonna Austinban. Erre igaz a gyorsétteremlánc jelmondata: I'm lovin' it!

DSC 5156 ps vm

Nem adja vissza teljesen a változást ez a szög, de Austin belvárosa jelentősen átalakult az elmúlt 8 évben (azóta járok ide)!

DSC 5516

Már régóta terveztünk pár napot El Paso-ban tölteni. 2 évvel ezelőtt, amikor road tripre mentünk a Mazdánk nagy szervize 2 nappal indulás előtt lett kész. Persze nem lett tökéletes. Ezt elkerülendő most korábban kapta meg a "törődést" és mindenképpen akartuk tesztelni egy hosszú úton. Ennek célpontjaként a legnyugatibb texasi város tökéletes volt: 900 km, másik időzóna, magasabban fekszik, mint Austin...

Sajna itt nem jött elő minden hiba, de ez már egy másik történet!

DSC 5937

A városok fényei. Bármennyire hihetetlen, a fényesebb rész Mexikóban van (Juárez)...

DSC 5895

Úr napi körmenet El Paso-ban. Hiába Texasban voltunk, bármerre jártunk, az volt az érzésünk mintha Mexikó lenne.

 

Június - Július

06-072016

Április végén kezdtül el szervezni az autós körutat. Magam sem hiszem el, de június 24-én ahogy elterveztük, 2 órakor lezártam a laptopomat és 1/4 óra múlva már észak felé tartottunk.

Az első látnivalónk az Arches Nemzeti Park volt Utahban, majd Salt Lake City és környéke következett.

 06-0720161

Az út során újra beigazolódott, az USA igen gazdag természeti szépségekben, végtelen utakban, mesés hegyekben. Szerintünk nem a városok miatt érdemes igazán erre a földrészre látogatni - az igazán szép helyek a városhatárokon túl, az autópályákról mellékutakra letérve vannak.

06-0720162

3 sivatag egy képen. Nagyon nehéz visszaadni mindazt, amit egy ilyen út során látunk. Hiába készítünk X millió képet, több órányi videót, a táj és vele együtt az arcok változása, az illatok, érzések nem mennek át 100%-ban a monitoron.

06-0720163
Köszönjük minden ismeretlen ismerősnek, rokonnak és barátnak, aki az elmúlt négy évben követett minket!

Igyekszünk folytatni és meghálálni a figyelmet! 

 Ha tetszett a poszt, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr248925168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása