travelBug

Apróságok, amik arra csábítanak, hogy maradjunk

2016. június 14. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Sok blogolvasó és -író kifejezetten szereti listákban olvasni / rögzíteni a kedvenceit (műsorait, filmjeit, éttermeit, ételeit, márkáit, boltjait, a sor szabadon tovább bővíthető). Magam ugyan nem tartozom közéjük, de most én is egy ilyen bejegyzésre vállalkozom. Ezek az apróságok eleinte kellemes meglepetést okoztak nekünk, aztán a mindennapok során olyannyira megszoktuk őket, hogy legtöbbjük szerepel a menni-maradni mérleg folyamatosan változó tartalmú serpenyőiben. Természetesen hiba lenne átesni a ló másik oldalára és azt mondani: hűha egy filléres italtartó vagy szórólap miatt maradnátok az USA-ban? Nem. Minden dolog esetében hangsúlyoznám az elvet, a hozzáállást, illetve az ötletet.

Nem tetszik amit megvettél? Rájöttél, hogy még sincs rá szükséged? Vidd vissza és visszakapod az árát!

Ez a szabály mind a hagyományos, mind az online kereskedelemben a napi vevőszolgálat része. Nincsenek egyöntetű szövetségi előírások, az államok maguk szabályozhatják hogyan, meddig, milyen feltételekkel veszik vissza az árucikkeket. Texasban a kereskedőnek áll jogában, hogy meghatározza az időtartamot és a feltételeket. Ezeket az adatokat minden esetben feltüntetik a kezünkbe adott blokkon / számlán, illetve ha nem a konkrétumokat, akkor a weboldalt, az ügyfélszolgálat számát, ahol éjjel-nappal rendelkezésre állnak. A leggyakoribb visszavásárlási időszak a 14 (fényképezőgép), 30 (bicikli), illetve a 90 nap (IKEA, háztartási gépek, edények, autóalkatrészek). Mivel fizetéskor leginkább bank- vagy hitelkártyát használunk, a visszatérítés is ezen az úton érkezik 2-3 banki napon belül. Vannak persze megszorítások: nem mindig térítik vissza az eleve leértékelt cikkek árát, célszerű megtartani a csomagolást, garancialevelet, eredeti dobozt. Soha még negatív tapasztalatunk nem volt, mindennek visszakaptuk az árát, amit visszavittünk és még csak nem is vizsgálódnak, kérdezősködnek, szó nélkül, rutinszerűen végzik ezt a procedúrát. Megtörtént, hogy szerintem romlott volt a hús, amit elhoztunk a szupermarketből, miután a blokkal visszavittük, az ügyfélszolgálatos azonnal a kukába dobta (nem ellenőrizte, hogy igazunk van-e, nem vitatkozott, nem bizonygatta, hogy nem tettem hűtőbe) és annyit kérdezett: az árát kérjük-e vissza vagy választunk másikat.

Árgarancia (price match guarantee)

Ezt az eljárást bizonyos boltok, bolthálózatok alkalmazzák: ha megtaláljuk az adott terméket olcsóbban, megadják ezt az árat vagy visszaadják a különbözetet, ha már kifizetted. Vonatkozik ez elektronikai cikkekre szállodai szobafoglalásra, háztartási gépekre, autókra. Legalacsonyabbnak elég gyakran az amazonos ár bizonyul, ezt 2 perc telefonon megkeresni fizetés előtt.

Ingyenes könyvtárhasználat 

Austinban a városi könyvtár valamennyi részlegét díjfizetés nélkül használhatja az, aki a városban él, pontosabban itt fizet adót. Térképek, szótárak, hangoskönyvek, lexikonok sokkal szabadabban kölcsönözhetőek, mint azt otthon tapasztaltam. A könyvtárosok nemcsak lecsippantják a könyveket, hanem számtalan programot szerveznek: kiállítást, filmvetítést, 1-2 dolláros könyvvásárt, felolvasóesteket, angol-spanyol nyelvgyakorlást, kézműves műhelymunkát; a fiókintézmények a városrészek kulturális centrumaként is működnek. A múzeumok is gyakran tartanak free napokat, amikor korlátlan ki /belépéssel, egyéb ingyenes programokon (koncert, kézműves foglalkozások, jóga, tárlatvezetés) való részvétellel kecsegtetik a kultúrára vágyókat. Szinte az összes kiállítást így néztem meg Austin legjobb múzeumaiban.

Kiállításnéző könnyű székek

Ha már múzeum: egy rendkívül egyszerű és ötletes könnyű szék használható a múzeumban, ha valaki nem gyalogolva és álldogálva szeretné végignézni a tárlatokat. Nemcsak idősek vagy sérült emberek veszik igénybe, sokszor diákok is, ha jegyzetelnek.

DSC01288

A bejáratnál lévő székeket bárki használhatja.

DSC01290

Így néz ki használat közben.

Pohártartók (koozies)

Az egyik első szó volt, amit itt megtanultam a szocializálódás során, ez a praktikus, sokszor vicces, még többször személyre szabott kis eszköz a poharunkra, esetleg üvegünkre húzva segít abban, hogy ne fagyjon meg / égjen össze a kezünk a jeges vagy forró italokat tartva. Ezen kívül felfogja a cseppeket, nem folyik a könyökünkön az üvegfalra kiülő víz. 

DSC01298

Számítasz, mint vásárló, fontos a véleményed

Ez a számtalan tényezőből összeálló jóléti társadalmi elem borzasztó nagy hiánycikk otthon. A postán minden alkalommal kapok a blokkon egy webcímet, ahol elmondhatom a véleményemet az ügyintézésről. Csak véletlen, hogy az egyik nyelvórai csoporttársam épp ilyen munkakörben dolgozik a postán: kiértékelik az ilyen visszajelzéseket, tehát nem hiába töltöm vele az időt, hanem érdemes, mert igyekeznek javítani a szolgáltatásukat a véleményem alapján. Az autószalonban, amikor Miklós másodszor vitt vevőt, a hűségét egy tele tank ajándékbenzinnel is elismerték. San Angelo művésztelepére csak futólag tértünk be, igazából nyitva sem voltak a galériák. Az egyik tulajdonos a baráti társaságát otthagyva kalauzolt minket a kis kiállítótermében, s amikor végül választottunk 3 dísztárgyat, jó nagy árengedménnyel adta el nekünk. 

Támogatott mobilitás

Egy új autó megvásárlása nem adósít el évekre, havi 100 USD-ért már lízingelhetsz egy Toyota IQ-t , ha mégis hitelre veszed, kedvező és kedvezőbb lehetőségek közül választhatsz. A legolcsóbb vadonatúj Nissan Versa ára 9988 USD. Texasban a minimálbér 7,25 USD / óra, ez egy évre vetítve 16 000 dollárt jelent vagyis alig több, mint egy féléves jövedelem elegendő egy új autó megvételéhez. Magyarországon az éves minimálbér is kevés az új Dacia Logan megvásárlásához. Persze felesleges minimálbérből új autó megvételét tervezni, de a példa jól érzékelteti az arányokat.

Önálló tankolás a benzinkúton

Nagyszerű dolog annyi idő alatt végezni, amíg a benzin belefolyik a tankba, elkerülünk minden sorbanállást, borravaló-kérdést. Texasban hitel/bankkártyával az esetek 100%-ában gond nélkül működik a kártya lehúz, kód megad, autó megtankol, blokk elvesz, elhajtás folyamat!

DSC 6385

Az elvégzett munka értéke és becsülete

A becsülettel elvégzett munkának itt értéke van. Közvetlen munkatársak és menedzserek folyamatosan dicsérnek, pozitív visszajelzést adnak, elismernek és megköszönnek. Mindazt, amit naponta végzel, ami a kötelességed a bér fejében, de mégis másmilyen a nap vége, ha besöpörtél köszönő emaileket, dicséreteket, vállveregetést. Esetleg másnap reggel az asztalodon találsz egy egész csapat által aláírt köszönőlapot és egy doboz fánkot, 3 tacót a kedvenc helyedről és egy csésze kávét. Nem hinném, hogy kell magyarázni ezen figyelmességek hangulatjavító voltát.

Ehhez a gondolathoz kapcsolódik az, hogy itt a főnök nem ellenőrzi az alkalmazott otthoni munkavégzését vagy a betegszabadság eltöltését: ha ezt közli a munkavállaló, akkor adnak a szavára és bíznak abban, hogy a munka el lesz végezve (nem az a fontos, hogy az irodából vagy a kávézóból vagy éppen egy parkból). A dolgozók pedig nem szoktak visszaélni ezzel a renddel.

Gyertyacsöpögést gátló kis talp

Egy újabb filléres dolog. A karácsonyi istentiszteleten gyertyagyújtáskor mindenki hazaviheti a lángot az otthonába. Ajándékul kapjuk az 1 szál gyertyát és hogy ne bajlódjunk a ruhánk, az autó megóvásával, van rajta egy végtelenül egyszerű kis műanyag szoknya, hogy felfogja a viaszcseppeket.

DSC01303

Gyerekmenü az éttermekben

Ismét egy bonyodalmakat kiváltó egyszerű ötlet. A legtöbb étterem pár fogásból álló külön menüt kínál a kicsiknek, hogy ne nyafogás, éhes lurkó és ideges szülő legyen a kiruccanás vége. Persze az sem mindegy, hogy ezek kis adagok, alacsonyabb áron. Már hallom is a fanyalgók hangját: persze mindenhol ugyanaz a sültkrumpli -  hamburger - pizza - tészta választék létezik! Igen. Nézzünk magunkba: melyikünk gyereke választana finomfőzeléket vagy karfiollevest, ha az előbbieket mókás képes étlapon tálalják számára??!! További plusz: amíg várakozni kell az ételre, a gyerkőcök színes ceruzát, zsírkrétát kapnak és színezhetnek vagy játékos feladatlapot oldhatnak meg, aminek a végén sokszor a jutalom sem marad el: egy matrica, egy cukorka, egy kis zászló.

Összejövetelek időpontokkal történő behatárolása

Az amerikaiak nem szeretik, ha hívatlanul betoppanó vendéget kapnak a nyakukba, minden látogatás (ebédmeghívás, kerti parti, sütögetés, gyerekbuli) előre megbeszélt és meghatározott a kezdete és a vége. Nekem ez személyes kedvencem, mivel nehezen viselem a minden határon túl maradó, soha ki nem dobható udvariatlan "vendéget". A kezdeti időpontot illik tiszteletben tartani, amerikai vendég előbb sosem, inkább pár perc késéssel érkezik meg hozzád és biztosan eltávozik a megadott vége felirat előtt. Nem felejti ott magát, nem telepszik be a tévéd elé, nem húzza az időt búcsúzáskor 25 percig beszélgetve az ajtóban.

"Szórólap" az istentiszteleteken

Idézőjelbe tettem, mert nem pontos a fordítás. Minden vasárnap a templomba belépéskor kézfogással, mosolyogva üdvözölnek és kapunk egy naprakész tetszetős tájékoztatót: van benne pár üdvözlő sor a lelkész tollából, események, rendezvények információja, segítő missziók leírása, önkénteskedési / adakozási lehetőségek és egy gondolatvezető jegyzetlap, amelyre mindenki szabadon írhat, rajzolhat magának, tartalmazza az Igét és más (az aznapi témához kötődő) verseket a Bibliából. Van olyan ismerősöm, aki ezeket megőrzi és évenként bekötteti magának.

DSC01305

A sorban állás kultúrája

Ilyen tanfolyamra én a honfitársaim 95%-át elküldeném. Az amerikaiak nálunk mérföldekkel magasabb színvonalon űzik ezt a sportot. Hivatalban, bankban, postán, patikában, buszra várva, boltban, bárpultnál, bárhol hang nélkül betartják az érkezési sorrendet, nem furakszanak, taposnak a sarkamra, nem nyomakszanak, nem tolják rám a bevásárlókocsit és ami a legfontosabb: tiszteletben tartják a személyes teremet és nem köpködnek a nyakamba, nem dörgölőznek banki, hivatali ügyintézéskor (amihez egyáltalán semmi közük). Mi több: előzékenyek, udvariasak, inkább rám mosolyognak, mint megjegyzést tegyenek az ügyintézés lassúságára (ami egyébként nem lassú, nagyon ritka, hogy szándékosan hosszúra nyújtanának bármilyen problémamegoldást). Persze itt is felfestették az Itt várakozzon! Itt kezdődik a sor! feliratokat és itt be is tartják az emberek. Ez óriási különbség és véleményem szerint kulturáltság kérdése.

 Virágtápszer bármely csokor virághoz

Egyszerű, de nagyszerű figyelmesség. Ráadásul működik, valóban hosszabb ideig szépek a virágok a vázában. Minden egyes virágcsokor mellé erősítenek egy kis tasak tápsót, amit én kétszerre szoktam a friss vízhez adni.

IMG 20160526 163631

 Vízcsapok

Itt fountain a neve ezeknek a roppant hasznos csapoknak és rengeteg helyen találkozunk velük: iskolában, egyetemen, hivatalokban, boltokban, repülőtéren, múzeumokban, munkahelyi campusokon, autókereskedésben. Bárki ingyen használhatja őket, akár feltöltheti a poharát, saját üvegét, palackját. Nem kötelező tehát a literes ásványvizes flakonokat cipelnünk, de nem kell az automatákból vett színes-cukros üdítőket sem innunk. Sima hideg csapvízzel olthatjuk a szomjunkat.

DSC01293

Ingyenes kóstoló

Vendéget megtartó / marasztaló figyelmesség az én fordításomban. Ezen a téren akkora a kontraszt a mi országunk és Texas között, hogy ez folyamatosan meglep és minden hazalátogatáskor újabb rossz fejezettel gazdagítja a történetet. Mindösszesen annyit jelent, hogy ha tanácstalan vagyok, esetleg elárulom, hogy még sosem kóstoltam a terméket, akkor azonnal felkínálják a kipróbálás lehetőségét fagylaltból, csapolt sörből, szószokból, ömlesztve kapható rágcsálnivalókból, magvakból, aszalványokból, sőt az egyik kedvenc barbecue-éttermünkben is. Ha nem ízlik, elfogadják és nem kell megvenni, illetve persze kidobni a már kifizetett ételt-italt. (Otthon: még mindig ritkaságszámba menő dolog, hogy a kávé mellé jár egy kis pohár víz; a fagyigombócok szélét percekig húzza le a kanálról az eladó, nehogy véletlenül 0,00001 grammal több kerüljön a tölcsérembe.)

Egy másik nagyszerű oldala ennek a barátságos gesztusnak: a kezéből a kezedbe adja-kínálja a kóstolót és közben biztosan hozzátesz egy kedves megjegyzést (Fáradtnak tűnik, csak nem vakációzik errefelé? ; A Nikon a legjobb márka, én is ezt használom!; Honnan jönnek? Austinból? Az nem éppen a szomszédban van!) Ez máris alkalom egy rövid beszélgetésre, ami mindenkinek feldobja a napját: nekünk, mert kapunk egy tippet, mit érdemes megnéznünk vagy megkóstolnunk, merre menjünk, mert rövidebb vagy szebb az út - s nekik ugyanúgy, hiszen nem mindennap járnak magyarok Santa Fe apró olívaolaj-balzsamecet boltjában vagy Las Vegas unikum likőr-whiskey-olaj-fűszer üzletében.

DSC00759

A belinkelt kis üzlet kirakata Las Vegas-ban

DSC00757

Ezt a mennyei finomságot kóstoltam meg a Vom Fass-ban.

Önkéntes munka

Forrás: spd.org.sg

Korábban írtunk erről már egy részletes posztot, ez is egy olyan dolog, aminek csak pozitív oldalai, csak hozadéka van mindkét fél számára. Aki dolgozik: másokért tesz valamit; ha épp nincs munkája, akkor is építhet kapcsolatot, nem kell otthon bezárkóznia; itt elfogadják előzetes tapasztalatnak vagy akár gyakorlatnak, biztosan jó ajánlólevél akkor is ha szakmába vágó munkát végez az ember, de akkor is ha nem, elsajátíthat új dolgokat ingyen (pl. én is így tanulok nyelvet Austinban).

Forrás: harvardelementarypta.org

Akinek dolgoznak: pénzt spórol, hiszen nem kell fizetnie az elvégzett munkáért; új emberekkel színesedik a csapat, az idősek otthona, a kávézó, a könyvtár, az iskola, a templomi közösség és sosem lehet tudni, az önkéntes egyéb tudása, képzettsége mire lesz jó a jövőben (pl. aki ékszereket készít otthon hobbiból, bizonyosan szívesen tart kézműves-foglalkozást érdeklődőknek egy csütörtök este a gyöngyösboltban). Sokaknak van olyan élménye, hogy előbb pár hónapig önkénteskedett a cégnél/üzletben/kórházban, ahol később állandó munkavállaló lett. Másmilyenné lesz a közösség ezáltal: annyi köszönetet én még soha sehol nem kaptam, mint az önkéntes munkavégzésem során, s ez nagyon jóleső érzés.

Utcai parkolás kifizetése

Útjaink során már sok városban találkoztunk egy elmés és nagyon egyszerű szerkezettel: leginkább egy postafiók-szekrénykéhez hasonlít a parkoló egy sarkában annyi nyílással, ahány hely van a területen. Ha elfoglalunk egyet, a megfelelő számú résbe bedugjuk a kiírt összeget (pl. $5/nap). Segítségként van egy kulcsra emlékeztető kis eszköz, ha nehezebb lenne a behelyezés. Blokkot nem kapunk, de még sosem büntettek meg és tanúi voltunk az ellenőrzésének: az alkalmazott kinyitotta a kis szekrényt, lecsekkolta a helyeket/összegeket és kivette a pénzt. Egyszerű, működik, senki nem csal és senkit nem aláznak meg.

59313 3947809902770 1434565560 n

Mindenki azt eszik/iszik, amit hoz

Texasban ez azt jelenti, hogy baráti összejöveteleket, grillpartikat, családok közös kirándulását úgy szervezik meg, hogy a szétküldött meghívóban ott áll a BYOB (hozd a saját sörödet) vagy BYOD (hozd a saját italodat) kifejezés, illetve az ételre vonatkozóan is az esetek jó részében így van ez. Senkinek nem ciki, senki nem sértődik meg és senki nem lesi ádázul a másik tányérját.

Forrás: forums.somethingawful.com

Aki csak zöldséget grillezne, annak nem kell a (drága) steakbe beszállnia. A házigazdának nem kell mások helyett jelentősebb összeget beruháznia, közben pedig az étel sokszor a szemétben köt ki. Ha az én családom nem iszik kólát, akkor nem kell a vendégeknek megvennem, hiszen hoznak maguknak vagy ha nem fogy el, akkor nem marad a nyakamon. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne osztanák meg vagy kínálnának meg másokat a sajátjukból. A lényeg azon van, hogy ez bevett dolog, senkinek nem kínos, ha valaki csak ásványvizet iszik, de az sem ha már a harmadik üveg bort bontja fel az este során.

Más a véleményed? Akkor is a barátom vagy!

Elfogadás, elfogadás, elfogadás! Nem kell egymásnak esnünk vagy életre szólóan megharagudnunk csak azért, mert másoknak más a véleménye, más fontos számukra. Egy sör mellett békésen és vidáman lehet véleményt cserélni pl. a hibridautó-nem hibrid témában, persze szabad kifigurázni a beszélgetőpartner kedvencét, "szívni egy kicsit egymás vérét", de az asztaltól sosem úgy állunk el, hogy akkor többet ezzel az emberrel nem is beszélek! Fontos tehát, hogy meghallgatom, tiszteletben tartom amit a másik mond, esetleg még tanulhatok is belőle!

 

Forrás: pinterest.com

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr398580030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jojó78. 2016.06.14. 22:24:11

Gondolom az inkább maradni felé billen a mérleg? :)) Ami persze teljesen érthető.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.14. 22:33:45

@jojó78.: Nem dontottunk meg veglegesen. Egyelore formalodik a dontes :)

erol 2016.06.15. 11:53:58

Ezek egy része itthon is így van (visszavásárlás), másik része lényegtelen apróság (a pohártartó a csúcs).

Szorgalmas mókus 2016.06.15. 12:17:13

Én Bp-i vagyok, itt a leírtakból sok minden már működik. Pl: gyermeksarok, gyermekmenü, kóstoló. Jobb helyeken természetes a kávé mellé a víz. Amit viszont nagyon irigylek, az az éttermekben automatikusan hozott jeges víz, ami az USA-ban az éttermekben alap és egyáltalán nincs fintorgás, ha nem rendelsz üdítőt vagy mást.
A mi kerületünkben a könyvtár új és rengeteg program, kiállítás, filmclub van. Lehet, hogy vidéken nem, ezt nem tudom. A szintén kerületi volt műv.ház, amit pár éve teljesen felújítottak, tele van gyermek és felnőtt programokkal.
A piknik sem mai találmány, nekünk van egy természetjáró csapatunk, ott mindenki maga hozza az elemózsiát, és egy tisztáson szoktunk piknikelni.

Szorgalmas mókus 2016.06.15. 12:19:37

Ja, a parkolás Bp-en szégyenletes, lehúzó, ócska aljas.

2016.06.15. 12:43:42

Erol: persze, sokminden megvan otthon is, csak nem mindegy hogyan ered el, mennyi bosszussaggal jar, vag-e kozben pofakat az elado vagy az ugyintezo es hasonlok. Kulfoldon az ember megtapasztalja, hogy nahat lehet maskent is. Lehet ugy is megoldani, elintezni valamit, hogy a hivatal vagy uzlet vagy barki nem nez automatikusan csalo bunozonek, aki biztos csak ugy kitalalta a problemat es nem is ugy van, hanem ugyfelkent kezel, odafigyel es megprobalja megoldani. Az elhetoseg vagy elhetetlenseg aprosagokbol tevodik ossze, az ember neha nem is azonositja ezeket, megis kialakul egy osszbenyomas, ami meghatarozza a kozerzetet. Az emberi termeszet vegtelenul alkalmazkodokepes, ezert barmilyen korulmenyt ki lehet birni es persze, ha kell, akkor az ember megtanulja, hogy taposni, tolakodni kell, mert maskent soha nem kerul sorra. Azonban ha megtapasztalja, hogy nahat, lehet am mashogyan is, frusztracio, megalaztatas, kiabalas es feszultseg nelkul is elni, es az mennyire jo, akkor nem nagyon vagyik arra, hogy ujbol mero egy feszultseg legyen az elete. Mindig meglepodom azon, hogy hazaerek, leszall a gepem Ferihegyen, jol erzem magam. Alig erek el a Nyugati palyaudvarig, meg csak kb egy ora telt el, es mar kiugrom a borombol, mert annyi bunokasag, attrocitas, lehuzasi es atveresi kiserlet er mar addigra is. Aztan az ember par nap alatt hozzaszokik, es fel se tunik mas, csak az altalanos rossz kozerzet, rosszkedvuseg, feszultseg mindenhol, bennem is. Aztan vissza a repterre, es megint a racsodalkozas, hogy o igen, ez az a szervezettseg, egyuttmukodokeszseg, nyugalom, tisztasag, rendezettseg az, ami otthon nincs meg.

erol 2016.06.15. 13:03:18

@Kishableany: Én nem érzékelem Budapesten ezeket a problémákat, oké előfordulhat, hogy nem mosolyog az eladó de ettől azért nem szoktam összeroppanni.

2016.06.15. 13:09:38

@erol: ha valaki saját termékét árulja, csak akkor van mosoly. alkalmazott csak nyög. ráadásul alul van fizetve, abba nem telik mosoly.

erol 2016.06.15. 13:17:02

@gszabo1: Oké, értem, de egyszerűen nem érdekel, hogy mosolyog vagy nem. Miért kell folyton mosolyogni mint egy debil?

2016.06.15. 13:17:55

@Szorgalmas mókus: pár éve bp en élek, sosem volt gond. persze aki nem fizet annak igen. ha nem kéne fizetni, akkor sehol nem lenne hely pesten a centrumban. de lehet járni gyalog vagy bicajjal, nem kötelező az autó. aki meg ragaszkodik hozzá, költözzön vidékre.

gszabo1 (törölt) 2016.06.15. 13:19:00

@erol: a mosoly persze nem orosz termék. olasz inkább. kit utánozzunk?

protézisesh 2016.06.15. 13:25:04

"segít abban, hogy ne fagyjon meg / égjen össze a kezünk a jeges vagy forró italokat tartva. Ezen kívül felfogja a cseppeket, nem folyik a könyökünkön az üvegfalra kiülő víz. "

NEM. Az egy hőszigetelés (eddig stimmel, de) ami arra való, hogy a SÖRÖD NE MELEGEDJEN MEG. Mellesleg a texasos írásban miért Staropramen van benne?

Étteremben itt is sokfelé van gyerekmenü, egyre többször van foglalkoztató sarok is. Bár távolról sem mindenhol. A lányom elsőáldozása 2 hete volt, volt cseppenésgátló a gyertyán.

A BYOB ostobaság. Ha én VENDÉGET hívok, akkor megvendégelem. Ő meg majd visszahív valamikor és ő is megvendégel.

Az autós rész értelmetlen, de a valódi(nak tűnő) elfogadás, tolerancia nekem is tetszett Tejasban. Jó hely az, sztem maradjatok! :)

protézisesh 2016.06.15. 13:27:20

@erol: a visszavásárlás itthon csak netes vásárlásnál van alapból (kézhez vételtől 14 nap, eredeti állapotban, a postaköltség akkor is a tied), kint meg mindenre érvényes, automatikusan.

aleb19 2016.06.15. 13:32:30

a tobbseg viszont hazakoltozik mert az a normalis, hogy abban a kulturkorben elj tartosan ahol szocializalodtal a korai evekben...de altalaban minden az anyegin mulik es aztan ha nem sikerul akkor ujra eurogipsy eletmod frankfurtban, becsben vagy londonban , ezert jo az eu mindem hibaja ellenere is

gszabo1 (törölt) 2016.06.15. 13:35:05

@protézisesh: ez nem igaz, tegnap vettem cipőt, 7 nap alatt visszavihető. CCC

StanLee · https://newsroll.net 2016.06.15. 13:35:45

Az itt felsorolt dolgok tobbsege miatt en biztosan nem maradnek. Amirol irtatok, azok nagy resze mar Mo-n is megvan, de tobbseguk olyan kis szivesseg inkabb, ami magasabb arszinvonal eseten majdhogynem alapvetoen benne lehet a szolgaltatasban.

Nagyon jol eldugva van az ami miatt en maradnek: az elvegzett munka erteke es becsulete. Az osszes tobbi nem visszatarto ero. Engem szemely szerint ami meg itt tart a bajoroknal az az, hogy mielobb visszafizessem az osszes mo-i tartozasom es megtakaritsak. Eleg sajnalatos, hogy ennyi pozitivumot tudok csak felhozni...

2002 ota elem a fel eletem Nemetorszagban, azota Mo nagyon jol felhozta onmagat, kb. 10 ev ugyanilyen utemu fejlodes es szerintem elheto lesz Mo nyugati szemmel nezve is. Persze nem fog tudni mondjuk a tanitoneni a fizetesebol egy BMW kabriot venni, mint ahogy a szomszedom ezt megengedheti maganak, vagy egyik-masik munkatarsamnak van nyari es teli autoja is - ez pont olyan dolog, hogy magasrol teszek ra. Talan az egeszsegugy is jobba valik Mo-n, a fizetesek es munka megbecsulese is javul es jo lesz otthon is :-)

erol 2016.06.15. 13:38:30

@protézisesh: Az Auchanban simán visszaveszik 3 napon belül (de szerintem máshol is). De most őszintén, milyen gyakran van ilyen gondod? Nekem az elmúlt 40 évben egyszer volt.

gszabo1 (törölt) 2016.06.15. 13:41:09

@fgyuri77: te szereld a vezetéket

Provokat Úr 2016.06.15. 13:46:10

Mindenki másképp látja a világot, nekem sok minden amit leírtál éppen hogy idegesítő pl. egyetértek @protézisesh: hozzászólásával - azért hívok vendégeket, mert én szeretném őket vendégül látni. Cserébe marhára zavar, ha valakinek annyira nem vagyok fontos, hogy a nyamvadt három üveg sört megvegye. Ugyanez vonatkozik az összejövetelek időbeli behatárolására is - szerintem ez a maximális elidegenedés egyik jele. Akivel együtt akarok lenni, azzal mindegy meddig, vagy vagyok vele olyan jóba, hogy megmondjam neki, mikor el kell húznia. Akivel nem, azzal meg mi francnak jópofizzak? Inkább nem is találkozom vele.

Hazánkban is támogatják a mobilitást, csak nem azzal, hogy olcsón vehetsz kocsit, hanem azzal, hogy van tömegközlekedés (a legtöbb helyen).

Az elfogadásról meg csak annyit, próbálj meg valakivel arról beszélgetni, kire szavaz, aztán mondj neki ellent. Kíváncsi vagyok a reakcióra. Olyan semleges témában, mint a hibridautó persze könnyű.

Amivel maximálisan egyetértek az a munka becsülete, Amerikában nem ügyeskedni akarnak az emberek, és úgy meggazdagodni, hanem keményen dolgozni és úgy boldogulni (legalábbis túlnyomó részben)

besztercei 2016.06.15. 13:46:32

Úgy néz ki, valahol elveszett a hozzászólásom...
A kötelező bájvigyortól a hideg kiráz! Egy kedves mosoly jólesik, bár 8 óra ácsorgás és az n. bunkó vevő után nem várom el, mert a pénztáros is ember, nem robot. Az undok pofát nem szeretem, de a 24 karátos mosoly és e között azért vannak fokozatok.

Nálunk inkább a batyubál a divat: mindenki hoz valamit (amit szeret) és abból ad a többieknek is. Változatos is és a vendéglátót sem terheli le. A vendégség vagy vacsorameghívás más, ott úgyis a vendéglátó főzőcskézik.

Sor: Több helyen működik gyógyszertárban, postán Budapesten az 1 sor, több ablak, aztán valahogy mindig jön egy (általában idős) ember, aki odaáll másodiknak az ablakhoz. Na ilyenkor vagy hátraküldik (idős embert azért mégsem...), vagy tudomásul veszik, vagy borul az egész és kezdődik a régi nóta.

Visszavásárlás: nagyobb áruházláncoknál többször rugalmasabbak, mint a törvényi előírás. Pl. ruhaboltban visszaveszik az árut, ha még rajta van a címke. Online vásárlásnál meg még személyes átvétel esetén is él a 14 nap. Pedig ez elvileg azért van, mert a bolttal ellentétben a vevő vásárlás előtt nem láthatja a vásárolt holmit, így nem tudja biztosan eldönteni, hogy pont olyat szeretne-e. Ezzel mondjuk vissza is lehet élni: Én is úgy vettem a fényképezőgépem, hogy tudtam, hogy hétvégén fényképezős helyre megyek és ha nem készít jó képeket, visszavihetem. Pedig azzal, hogy használtam, már csökkent az értéke.

Mikkamak 2016.06.15. 14:18:24

Pár hozzászólás:

Áruvisszavitel: hála a "leleményes" egyéneknek, várhatóan előbb-utóbb mindenhol szigorúbbak lesznek a feltételek. Mit értek "leleményes" alatt? Nos, akik a drága ruhákat megveszik, felveszik egy alkalomra, majd visszaviszik. Akik a Walmartban vásárolt iPadet kiszedik a dobozból, fadarabot (vagy bármit) tesznek a helyére, majd gondosan visszafóliázva visszaviszik. Akik a drága ruha címkéjét gondosan átvarrják egy olcsó rongyba, majd visszaviszik a boltba. Ja, és most tartóztattak le egy thaiföldi illetőségű hölgyeményt, aki éveken keresztül vásárolt több ezer dolláros márkás táskákat, a blokkal kínai hamisítványokat vitt vissza a boltba, az eredetiket meg eladta. Minimum egy millió dollárt keresett a bolton. Tehát ha egy boltban vásárolsz soha nem tudhatod, hogy használt cuccot veszel-e akár méregdrágán. Az élelmiszer (meg gondolom a gyógyszer) az egyetlen, amit tilos visszatenni a polcra (akár tartós csomagoltat sem lehet).

Karácsonyi gyertyagyújtás: ez már sok helyen nincs, mint ahogy hivatalosan karácsony sincs.

BYOB és egyebek - ennek továbbfejlesztett (és egyre divatosabb) változata a "meghívlak Hálaadási/esküvői/egyéb vacsorára" című móka, ahol jó esetben előre közlik, hogy a "meghívás" mit kóstál (igen, megfizettetik veled, és van, hogy csak utólag mondják, hogy akkor mennyivel is jössz).

Önkiszolgáló tankolás - úgy tudom, Vermontban nem megengedett, de minden máshol ez a divat. És tényleg jó, kivéve, ha mondjuk mozgássérült vagy, esetleg idős, nehezen mozogsz, vagy hasonlók miatt. Igen, ki van írva, hogy kérhetsz segítséget, de az is, hogy ha csak egy személy teljesít szolgálatot a benzinkútnál, akkor nem köteles kiszolgálnia.

A különféle elismerések, köszönetek, stb-ről pedig csak annyit, hogy a nem szabad őket komolyan venni. Viszont ez a fajta hozzáállás (nem az egészséges dícséret) hozzájárult ahhoz, hogy a most felnőtt/felnövekvő amerikai generáció maximálisan "entitlement generation" lett, azaz "ők megérdemlik" hiszen gyerekkoruk óta azt látják, hogy folyamatosan kapják az elismerést, gyakran anélkül, hogy bármit letettek volna az asztalra (előbb-utóbb ugyanis mindenkire sor kerül, a politikai korrektség jegyében).

Az olcsó autókról meg annyit, hogy Amerikában jóval fapadosabb modelleket árulnak, mint Európában. Az olcsó lízing meg általában minimális mérföld megtételére vonatkozik csak - tehát a szerződésben rögzítik, hogy az általában 3 éves lízing időtartama alatt max. 36 000 mérföld tehető meg, ha a kilóméter óra (bocsi, mérföldméter óra) ennél többet mutat, akkor a lízing végén minden egyes plusz mérföldet borsos áron számláznak le. 36 000 mérföld pedig a nagyobb államokban nem sokra elég.

Amit én legjobban gyűlölök egyébként az a folyamatos lejmolás. Az iskolában méregdrága csomagolópapírt/újságelőfizetést/csokoládék árulnak. A cserkészlányok túlárazott kekszet, a cserkészek szintén túlárazott pattogatott kukoricát. Graduation, esküvő, baby shower (a többedik gyereknél), mind mind az adjál pénzt kategória (lehet, hogy meg sem hívnak, csak értesítést kapsz, hogy ilyen esemény történik, és persze elvárják az anyagi elismerést).

Vincenzo6 2016.06.15. 14:25:09

A leírtak jó része társadalmi gátak miatt nem működik. Sok a csalás, lopás, visszaélés. Mondjuk a kávéhoz a víz alap, hiszen ha nem iszol vizet egy jó espresso előtt, az jelentősen növeli az esélyét, hogy nem fogod tökéletesen kiérezni belőle az ízeket. Nyilván egy csóri trafikban nem adnak, de fölösleges is, mert ott rendes kávé sincs. Egyébként hentesnél, delikátban pl. működik a kóstoló dolog is, amíg oda nem szoknak roma polgártársaink ingyen kajálni.

Vincenzo6 2016.06.15. 14:26:19

Mondjuk parkolás. Mobilon tudja hol vagyok, egy gombnyomás az egész. Megőrülnék ha még mindig gépbe kellene kp-t dobálni.

lutria 2016.06.15. 15:07:43

A mi kerületünkben olyan a közösségi vízcsap(a kerületi főtéren-szemben az önkormányzat épületével)hogy csak májustól szeptemberig nyitják ki és akkor is csak annyira hogy 1cm-es vízsugár jön belőle-a 2 cm-es csőr alól(tehát szájjal nem lehet hozzáférni/inni belőle)és már évek óta,tutira panaszt tettek már miatta de nyitják ki jobban/javítják meg-szerintem ott spórolják meg a tőle 10 méterre lévő szökőkútban lévő vizet...

Alick 2016.06.15. 15:14:34

Az USA-ban jó ideje zavartalanabbul fejlődhetett ki a consumer society és növekedhetett a vásárlóerő bősége, mint nálunk. Ezért triviális, hogy jópár dolog hatékonyabban működik.
De vannak más tényezők is az életben...

gyászhuszár 2016.06.15. 15:17:09

Ezek Alaszkaban is elerhetoek, ha igen megyek!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:25:39

@Kishableany: Teljesen egyetértek, köszönöm, hogy megosztotta a véleményét!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:27:46

@erol: A "debil mosolygás" és a figyelmes kiszolgálás két különböző dolog. Az előbbitől nekem is hideglelésem van, az utóbbi viszont megkönnyíti a dolgomat :)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:32:31

@protézisesh: Köszönöm a hozzászólást! Azért Staropramen, mert épp csak az volt itthon (mivel volt egy kedves vendégünk, aki szívesen kóstolta meg, mint hozzánk közel eső ország termékét a magyar pálinka mellett :)

Csb 2016.06.15. 15:34:09

A poszt egy az egyben irodhatott volna Ausztraliarol is. Minden ugyanigy (jol) mukodik. Es persze eszem agaban sincs hazakoltozni Magyarorszagra.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:37:36

@StanLee: Nem egészen értek egyet, de köszi a véleményezést!

"Eleg sajnalatos, hogy ennyi pozitivumot tudok csak felhozni..." - ez a mondatod intő jel számunkra, felmerült már Németország nálunk is, mint újabb lehetőség.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:42:37

@Provokat Úr:

"Hazánkban is támogatják a mobilitást, csak nem azzal, hogy olcsón vehetsz kocsit, hanem azzal, hogy van tömegközlekedés (a legtöbb helyen)."

Számomra ez a mondat a napi humor, köszi :)

Örülök, hogy megosztotta a véleményét!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:48:07

@besztercei: A sorban állás működik??? Azt hiszem nem egy országról beszélünk. Nekem csak negatív tapasztalatom van: nem egyszer kioktattak már a mögöttem állók, hogy ne tartsak akkora távolságot, hanem nyomuljak az előttem állóhoz, ez nonszensz. De a csúcs az az anyuka volt, aki miután 3X rátolta a babakocsit a sarkamra és ezután megkértem, hogy többször ne tegye, azt válaszolta, hogy én léptem rá (hátrafelé!!!!) az ő babakocsijára... és én kaptam válogatott jelzőket, miközben ő volt maximálisan bunkó!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:51:46

@Mikkamak: Köszönöm a véleményét! A lízingre reagálnék: igaza van, valóban van megkötés, viszont nem egy ismerősünk van, akinek ez tökéletesen megfelel: messze nem használja el a mérföldeket, ha pedig messzebb kell utaznia, akkor repül (akár az államon belül is).

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 15:59:14

@Vincenzo6: A víz a kávéhoz számomra 25 éve probléma otthon. Nem látok sok változást. Magyarország második legnagyobb városában, belvárosi kávézóban csak a kérésemre hozott vizet a felszolgáló, de úgy sikerült letennie az asztalra (miközben az arca is elárulta a gondolatait) hogy az ott levő tárgyaim, szemüvegem is vizes lett.
Ez csak egyetlen példa.

Van viszont meglepő is, szerencsére: apró trafik Nyíregyházán: a rendkívül ízletes kávé mellé kérés nélkül járt a víz, a sütemény és az extra kedvesség :)

besztercei 2016.06.15. 16:39:26

@Árva Gabriella: Vagy nem ugyanarról a városról beszélünk, vagy nem ugyanazt éljük meg problémának, vagy ...
Hidd el, én is utálom, ha beletolakodnak a személyes terembe, de szerintem ~fél métert azért tartani szoktak a népek. A nagyon nagy távolság olyankor szokott gondot okozni, ha nem egyértelmű, hogy az illető sorba áll mondjuk a húsos pulthoz vagy csak nézi a polc kínálatát, olyankor én is rá szoktam kérdezni, hogy sorban áll-e (az esetek 80%-ában egyébként nem), mert volt már, hogy beálltam a sor - általam gondolt - végére és kiderült, hogy a 2 méterre tőlem álló néni is oda vár, csak bámulta a polcot, addig meg a sor előrébb haladt.
Egy helyen szoktam rendszeresen problémának érezni a sort, ez pedig a távolsági busz. Van, ahol nagyon szépen beállnak a népek a sorba és van, ahol néhányan elkezdenek az ajtónál tolongani, de ezt helye válogatja. SZTK-ban szokott még kavarodás lenni, ha nyit a betegirányító, de többnyire ott is működik, az érkezési sorrend.

Víz a kávéhoz: Nekem csak benzinkúti tapasztalatom van a másik oldalról, ott az eszpresszóhoz nem adtunk kötelezően, az extrábbakhoz meg igen. Kávézással kapcsolatban nincs fogyasztói tapasztalatom, de helye válogatja, hogy fogyasztás nélkül, az utcáról beesve adnak-e egy pohár vizet: van, ahol csak aranyárban mért ásványvizet adnak, de olyan is, ahol még citromkarikát is vágott bele a pultos, ingyen.

A tömegközlekedés pont egy texasi ismerős irigyelte nagyon tőlünk. Igaz, ő kisvárosban lakott és mondta, hogy ha nincs autód, akkor az felér egy lakásfogsággal, mert ők egyrészt szinte csak akkor gyalogolnak, ha tolják a bevásárlókocsit :), másrészt nem nagyon van feléjük tömegközlekedés. A tömegközlekedés az ország szempontjából sok esetben gazdaságosabb, mint az egyéni, csak kompromisszumokkal jár és nálunk a szolgáltatás színvonalában nagy különbségek vannak. De a jobbik része már a németek szerint is vállalható. Legalábbis nekem többen mondták.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 16:40:12

@Vincenzo6: Természetesen nem mindenhol és minden szerkezet ilyen, a legtöbbjük bankkártyával működik. Inkább az elven volt a hangsúly.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 16:52:32

@besztercei: Használom a tömegközlekedést Austinban, van némi tapasztalatom (posztot is írtam róla a blogon). Tudom, hogy kisvárosban, vidéken más a helyzet.

A személyes teret illetően, igaz, valószínűleg mást élünk meg problémaként. Bár azt hiszem azért "általánosítottam", mert az én családi-baráti-ismerősi köreimben inkább azt tapasztalják mások is, amit jómagam.

pokolbla 2016.06.15. 20:12:42

@erol: Jah, persze! Próbáltál már romlott csirkét visszavinni a Tescoba? Egyébként meg: "Minden dolog esetében hangsúlyoznám az elvet, a hozzáállást, illetve az ötletet." - Ha nem esett volna le: nem a pohártartó miatt maradnak az emberek külföldön. Apróságok, amitől szebb napod lesz!

@Árva Gabriella: A képen látható koozies hideg italra való, forró italokon nem használnak ilyet!

@protézisesh: @Provokat Úr: Jah, 30 embernek is. Aztán az egyik azon sír, hogy neki gluténmentes kell, a másiknak cukormentes, a harmadik nem szereti ezt vagy azt. Simán bevezetném itthon is ezt a szokást!

@Árva Gabriella: @Vincenzo6: és @StanLee: megírta az összefoglalót:
"A leírtak jó része társadalmi gátak miatt nem mûködik."
"Nagyon jol eldugva van az ami miatt en maradnek: az elvegzett munka erteke es becsulete."
Ez itt a lényeg gyerekek!

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 20:58:46

@Mikkamak:

"A különféle elismerések, köszönetek, stb-ről pedig csak annyit, hogy a nem szabad őket komolyan venni."
Nem értek egyet: lehet különbséget tenni a műmosolyos, csípőből küldött köszönet és a valódi elismerést és hálát kifejező között. Előbbi nem komoly, az utóbbi viszont igenis fontos. (Egyáltalán nem az amerikai fiatalok nevelési elveiről volt szó az írásban.)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.15. 21:01:17

@pokolbla: Igaz, elismerem, hogy inkább hűtött italokra való a koozie; a forró kávé esetében más a találmány :)

StanLee · https://newsroll.net 2016.06.16. 08:54:07

@Árva Gabriella: Kedves Gabriella! Ilyen listakat akkor keszit az ember az esetek tobbsegeben, ha meg akarja magat gyozni arrol, hogy miert maradjon.

A blogotokat elvezettel szoktam olvasni, nem csak azokat a bejegyzeseket, amik kikerulnek az index2-re, hanem a kisebb latogatottsagu irasokat is. Nekem az jott at az utobbi fel evben, hogy eljutottatok arra a pontra, amikor donteni kell, vagy maradtok vagy hazajottok, ha nem is Mo-ra, de legalabb is kozelebb, mint ahol most vagytok. Kettotok kozul te vagy az aki jobban hangot ad az erzelmeinek (skype-os anyak napja, vagy a nyiregyhazi elmelkedesek, de ez a blogposzt is, stb.). En a helyetekben azt a kerdest tennem fel, hogy ha lennenek gyerekeim, akkor azokat abban a kozegben szeretnem-e felnevelni, vagy valahol mashol? A munkam orommel tolt-e el, vagy sem? Nagyon hianyzik a mo-i csalad vagy sem? Ha a csalad fontos, de ezen felul kis nyugatot is akartok, akkor Nemetorszag es Ausztria kozul valasztanek. Nincs messzire, en is hazajarok, ki lehet birni.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.16. 23:38:16

@StanLee:
Kedves StanLee!

Köszönjük az érdeklődésedet, figyelmedet és a valódi véleményedet!
Igen ezek a kérdések vannak terítéken és még jó néhány. Az ideköltözés döntése sem volt könnyű, a mostani sem az. Igyekszünk a legjobb megoldást megtalálni. Egyébként sokszor ketten sem ugyanazon a véleményen vagyunk a kérdésben.

A nyíregyházi posztot nem én jegyzem és talán a férjem többször érzelmesebb hangokat üt meg (smiley) én így érzem.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.16. 23:46:36

@hallatlan: Köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat! A kis füzet szerintem is nagyszerű kezdeményezés, remélem sikered lesz az ötlettel!
Bizony az elismerés és a köszönetnyilvánítás nagyon fontos lenne az ember önbecsülése számára és nemcsak akkor ha sikerült a projekt. Látom a férjemen, szinte szárnyal, amikor elismerik és megköszönik a kemény munkáját és a befektetett idejét!

protézisesh 2016.06.17. 09:02:26

@gszabo1: "ez nem igaz, tegnap vettem cipőt, 7 nap alatt visszavihető. CCC"

Azt írtam: ALAPBÓL nem jár. Ettől függetlenül vannak üzletek, ahol az üzletpolitikába belefér a visszavitel. Blokkal, eredeti csomagolásában és állapotában.

protézisesh 2016.06.17. 09:10:37

@Mikkamak: "Az olcsó autókról meg annyit, hogy Amerikában jóval fapadosabb modelleket árulnak, mint Európában."

Nem egészen... Vannak helyi gyártású, relative fapados közlekedőedények (alap camry-k, munkásautó F150ek, de azokat szó szerint gombokért árulják. És vannak a prémium-márkák, melyekben MINDEN benne van alapból, igaziból csak színt és motorváltozatot kell "konfigurálnod". Az európai márkák ilyen (Európában csúcsfelszereltségűnek számító) változatai is durván olcsóbbak, mint Európában bárhol.

"Az olcsó lízing meg általában minimális mérföld megtételére vonatkozik csak - tehát a szerződésben rögzítik, hogy az általában 3 éves lízing időtartama alatt max. 36 000 mérföld tehető meg, ha a kilóméter óra (bocsi, mérföldméter óra) ennél többet mutat, akkor a lízing végén minden egyes plusz mérföldet borsos áron számláznak le. 36 000 mérföld pedig a nagyobb államokban nem sokra elég."

Ez mindenhol így van világszerte. A lízing arról szól, hogy van egy kezdő érték és van egy maradványérték, amit a 3 éves, x mérföldet futott autó ér. A lízing során te a két érték különbözetét fizeted ki havi részletekben. Ha az autó 2x-et futott, kevesebbet ér, tehát az általad befizetett lízingdíjak nem fedezik az értékcsökkenést.
Viszont ha ismered a szokásaidat, akkor már a szerződéskor meg tudod adni, hogy neked nem évi 12000, hanem évi 30000 mérföldre kalkuláljanak. Igen, ettől drágább lesz a havi lízingdíjad...

protézisesh 2016.06.17. 09:17:45

@pokolbla: "Próbáltál már romlott csirkét visszavinni a Tescoba? "

lehet, hogy kiröhögsz, de én egyszer egy péntek délután vettem 10 csomag (á250g) epret a teszkóban. Mert valami mega-akciós ára volt, éppen előttem pakolták ki a polcra (még hideg volt, ahogy a hűtőből kihozták). Gondoltam 3-4 napig eláll, addig meg úgyis megesszük. Szombat reggelre (egy éjszaka alatt!) mindegyik dobozban látható penész jelent meg. :( A kibontott egyet kidobtam, a bontatlan kilencet visszavittem. Szerencsére a blokk is megvolt. Az ügyfélszolgálatos hölgy csak annyit kérdezett, hogy levásárolom az árát, vagy a pénzt kérem vissza?

A Tesco-Auchan-hasonlók pont azok, ahol "belefér" az ilyen hülyeségek benyelése is, mert az elégedett vevő a visszatérő vevő. Ezzel szemben a magyar CBA-ban a rohadt gyümölcsöt is árulják, csak 20%kal olcsóbban (volt róla cikksorozat az indexen is).

bandigyerek 2016.06.17. 09:20:35

Hát nem is tudom... marha rég járhattál itthon, a fenti felsorolás nagy része itthon is működik, létezik, kivéve persze a tahó amerikai szokásokat. Ez a "gyertek már át szombat este dumálni, te tízkor húzzatok a vérbe, ja és ha inni akarsz valamit, hozzál" szokás egyenesen hajmeresztő. Arra hivatkozni, hogy hát mindenki ízlését nem találhatod el, nagyon gyenge érvelés. Tudod, amikor én meghívom a barátaimat bográcsozni, vagy grillezni, akkor én TUDOM, hogy melyik barátom milyen sört szeret, meg a vega cimborának külön összeütök valamit, és ha nem vagyok biztos benne mit szeret a Jóska/Béla felesége inni, akkor megkérdezem, és ennyi. Szóval ez az általad kedvelt amerikai szokás szerintem csak szimpla smucigság.
A mosolygás témájához csak annyit tennék hozzá, ha Magyarországon valaki rád mosolyog, az személyesen neked szól, és azt jelenti, hogy az illető örül neked. Nem egy született amerikaival beszéltem akiknek ez baromira tetszik.
Víz a kávéhoz: legközelebb ha beülsz egy kávézóba, és megrendeled a kávédat, tedd hozzá:" és egy pohár vizet is legyen szíves hozni" meglátod, ki fogják hozni.
A munka megbecsülését illetően teljesen egyetértek, bár tapasztalatom nincs az itthoni viszonyokat illetően, sosem dolgoztam alkalmazottként, bár ahogy tudom, főleg a műszaki iparágakban a dolgozók megbecsülése, bére teljesen rendben van.
Ivókút, sörösüveg-hidegentartó, gyertya-cseppfogó: ezeket viccnek szántad, vagy komolyan rácsodálkozol az ilyenekre?
Mindent összevetve, a legnagyobb tisztelet hangján, de azt kell mondanom, nagyon erősen az a benyomásom, hogy ez a listát önmagad meggyőzésére írtad, hogy helyes volt a döntésed, mikor új hazát választottál.

protézisesh 2016.06.17. 09:21:51

@pokolbla: "Jah, 30 embernek is. Aztán az egyik azon sír, hogy neki gluténmentes kell, a másiknak cukormentes, a harmadik nem szereti ezt vagy azt. "

Lisztérzékeny vagyok én is, meg 2 gyerekem is. Több eset lehetséges:
vagy tudja a meghívó, és előtte egyeztetünk a menüt illetően
vagy mi viszünk desszertet (mert jellemzően azt nehéz megoldani)
vagy nem nyivákolunk, hanem azt esszük meg a kínálatból, ami nekünk is jó.

De alaptétel, hogy a BARÁTOMAT azért hívom meg, mert VENDÉGÜL akarom látni. Ha nekem GONDOT JELENT, hogy odafigyeljek az ételallergiájára, akkor NEM A BARÁTOM, nem hívom meg. Ilyen egyszerű.

bandigyerek 2016.06.17. 09:37:30

Az OBI harminc napon belül bármit visszavesz kérdezés nélkül, nem levásárlás, pénz visszaadás.
Egyszer még a Cora-ban épp mondta a hangosbemondó hogy akciós a zsemle, éppen azt raktam a kosaramba, a pénztárnál viszont a régi árat számolta a gép. Nem állt senki az információs pultnál hát odamentem, és szóltam, hogy igazán nem azért a húsz forintért reklamálok, de ez így nem korrekt. A hölgy elkérte a blokkot, és sűrű bocsánatkérések közepette ideadta a különbözetet. Ugyanilyen volt a tescoban is, más ár a polcon, mást hoz a gép, a reklamációban csak annyit kérdeztek a különbözetet adják ide vagy visszavásárolják a terméket? Nagyáruházakban folyamatosan van mindenféle kóstoltatás, piacokon, vásárokon meg alap.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.06.17. 16:51:54

@bandigyerek: Köszönöm, hogy megosztottad a véleményedet! Örülök, hogy ilyen jó tapasztalataid vannak! Maradjunk annyiban, hogy "marha régen járhattál itthon" (tavaly szeptemberben :)
Nincs szükségem arra, hogy önmagam igazolására listákat gyártsak, tudok döntést hozni, ez most is így lesz; mint az írás címe is mutatja ezek apróságok - a te értelmezésedben "tahó amerikai szokások"- melyek a mi hétköznapjainkat könnyebbé, kellemesebbé teszik. Az igazán fontos dolgok pedig megadják a döntés alapját.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.13. 18:56:59

Az USA = a jó emberek földje, ahol még a postagalambok is előre köszönnek. Csodavilág.

kamor 2017.11.13. 19:20:43

Az USA a csodák földje úgyhogy haza ne gyertek, nem fogtok hiányozni!

Szabványok 2017.11.13. 19:22:54

Amit leírtak az nem annak a következménye, hogy az USA máshol van, mint Magyarország. Hanem annak, hogy ott mindig is kapitalizmus volt. Nem különböző államtúlsúlyos, paternalista rendszerek. Hanem szabad piac. (Rohadt alacsony adóval. Nem 27%-os ÁFÁval, hanem az államok többségében egyáltalán nincs ÁFA.)
Az államtól függetlenül ilyen szépen tud működni a gazdaság. Igen, ennek következménye a magasabb életszínvonal, hogy a minimálbérből is lehet autót venni.
A visszavásárlás sem azért van, mert kitalálták az okos jogászok. Hanem azért, mert ha egy kereskedő nem csinálja ezt meg, akkor lehúzhatja a redőnyt. Azért, mert a kereskedő tudja, hogy szívesebben belevágnak az emberek egy új tévé megvásárlásában, ha tudják, hogy ha nem tetszik, akkor visszavihetik.

Amúgy persze ennek a nagy szabadságnak van hátránya nem is kevés. Például az
egészségbiztosítási rendszer, amely nem nagyon kedvez a szegényeknek.

Másrészt Amerika tele van ostobaságokkal is. Jogászkodás, a mindenbe (még a borba is!) jeget tesznek, stb.

Arról se feledkezzünk el, hogy azért kis hazánk is fejlődött, mert valamennyire nálunk is megjelent a szabad piac, a kapitalizmus.
Nem tudom például ki az, aki ma borravalót ad a benzinkúton. Én utoljára 30 éve adtam. Nálunk is vannak olyan kútoszlopok, amiken megnyomhatom, hogy 5000Ft-ért kérek benyát.
Gyertyacsöpögésgátlót, már a lányom első áldozásán osztogattak. Jártam már Magyarországon is olyan templomban, ahol kiosztoták az aznapi könyörgéseket, a imakönyv, misale meg vagy van az embernek, vagy kiosztják.
Magyarországon is szoktak adni kóstolót azok a kereskedők, akik el akarnak csábítani.
Parkolni én Simple appal parkolok, még a parkolóoszlophoz sem kell odamennem, GPS alapján tudja melyik körzetben parkolok, egy gombnyomásra elindul a parkolás, sőt a végén figyelmeztet, hogy elhagytad a körzetet, le akarod állítani a parkolást.
Ha meg kártyával fizetek, akkor csak egy érintés a PayPassal.
Feleségem családja 50 éve tart családi találkozókat. Természetes, hogy mindenki azt eszi-iszi, amit hoz. Ki a franc adna 30-100 embernek ízlésének megfelelőt? Persze, adunk egymásnak, megkínáljuk Manci néni süteményével mindenkit, Pista saját fogású-főzlésű halászléjából is kap, aki kér. A Piknik régi találmány Magyarországon is.

Szóval nem kell annyira lesajnálni Magyarországot!
Jártam USA-ban nem is egyszer, szeretnék még visszamenni, mert sok jó dolog van ott, de élni nem élnék ott. Élni egy olyan országban, ahol minden visszapillantótükörbe belegravírozzák, hogy másnak tűnhetnek a dolgok mint a valóságban?

lüke 2017.11.13. 19:29:16

Ott se fenékig tejföl, sőt van ahol teföl sincs!
Ez a 3
-Más a véleményed? Akkor is a barátom vagy!
- sorbanállás
- s az elvégzett munka? talán, a tudást becsülik

lüke 2017.11.13. 19:32:21

@StanLee: az eü- ben ne reménykedj,ehhez a nyolcvanas évek óta nem nyúlt senki
( ezért is mentek, mennek el a dolgozók)

Woodyka 2017.11.13. 19:56:06

Sokan irigylik ezt a könnyű visszavásárlós dolgot, de azt se feledjük, hogy azért idehaza azért ez jórészt saját honfitársaink okán is nehezebb dolog. Jó páran vannak, akik ebből még a mostani nehezebb rendszerben is úgymond sportot űznek. Szvsz. ahol kevés a magyar ott sokk minden becsületre építő dolog jobban működik.

kolompa lole 1111 2017.11.13. 20:01:39

Hát ez nálunk addig biztos nem fog működni amíg ez a hazaáruló tolvaj bűnszervezet van a nyakunkra ültetve.

szemétpasi 2017.11.13. 20:03:12

Azért van itt pár igen nagyon irigy és mérhetetlenül ostoba hozzászóló is. Rendes nyugati országról kb annyit tudnak ami a kormányhíreken keresztül lejön.

Én Skóciában és Angliában éltem majdnem 2 évig, USA-ban egy nyarat töltöttem rokonoknál és Németországban dolgoztam olyan 6 hónapig.

Mindenhol vannak nehézségek, sehol sem fenékig tejfel az élet. De valahogy átlag józsiként, egyszerű dolgozóként (legyen az fizikai vagy szellemi munkás)sokkal jobb nyugaton élni.

Ha röviden kéne megfogalmaznom a különbséget azt mondanám, hogy nyugaton nem azt érzi az átlagember, hogy az állam és a különböző mamutcégek agyon akarják nyomni és vásárlóként/ügyfélként/polgárként ő csak egy szükséges rossz a rendszerben. Magyar pincérmondás: Szép ez a vendéglátás csak a vendégek ne lennének. Szerintem ez mindent elmond az itthoni hozzáállásról a szoláltatási szektorban.

Jazo 2017.11.13. 20:14:56

Mindig érdekes hallani, olvasni, hogy más országban hogy mennek a dolgok, mind a nagyobbakat, mind az apróságokat tekintve.

erkölcsi hulla 2017.11.13. 20:17:24

Kihagytad, hogy itt nincs minden 12 évesnek fegyvertartási engedélye, és hozzá fegyvere, amit iskolába is bevihet :) Mlyen jó is lenne, sok sok felfegyverzett cigó :)

Jakab.gipsz 2017.11.13. 20:23:50

@kolompa lole 1111:

Igazad van ezt a Soros-féle tehetségtelen élősködő lipsi brancsot ideje lenne kihajtani az Magyarországból.

Jakab.gipsz 2017.11.13. 20:25:54

@Árva Gabriella: Ha csak ezek az apróságok, fontosak neked, maradj.

kewcheg 2017.11.13. 20:31:30

A munka becsülete visszatérő és örök klasszikus.Különösen fájdalmas annak tükrében, hogy nálunk, meg ügye körülöttünk elvileg jópár évtizedig létezett a "proletár állam" ahol a dolgozó volt az első...(és a milliószor szajkózott hazugság a rohadék kizsákmányoló impirilizmusról)
Ezzel szemben a tények: a világ jobbik felén, élén talán éppen az usával, ha van két lapát kezed, vagy jó agyad, végzettséged, bármid, és odateszed magad, nemhogy nem halsz éhen, hanem tisztes jólét a jutalom.(most mindegy hogy truckdriver, orvos, tanár,lakatos)A proletár hagyomány errefelé viszont azt eredményezte, hogy nemhogy az egyszerű melós, de a full képzett szürkeállomány is éppen csakhogy megél, nem kevés munka után.(az utóbbi években ez differenciálódik, meg lehet hogy elindult valami, de amikor látok olyan hirdetést, hogy teljesidős állásokért még van képük a munkáltatóknak 120 meg 150 ezreket kínálni, akkor azért ökölbe szorul a hátsóm...Ossza be azt a pénzt a munkaadó, aztán kíváncsi lennék hogy sikerül..

Endre Kis 2017.11.13. 20:44:56

Szerintem a legfobb indok a kulfoldon maradas mellett az a mentalitas ami sut az itteni kommentekbok. Az a negativ, lesajnalo, de verbol irigykedo, rosszindulat ami frocsog a tobbsegbol.

Vincenzo6 2017.11.13. 20:54:47

Az ilyen 14 napos visszavétel, ingyen kóstoló, stb. egy olyan általános mentalitás mellett működik, ahol nem akarod a szomszéd szemét is kilopni, mert a szemétnek havi öt forinttal több van, hanem természetes hogy tudod annyi jár, amennyi jár. Itthon ezekből csak visszaélés volna sajnos. Ott is van, aki végigkóstol minden fagyit, majd nem vesz, csak az ott a ritka elmebeteg, nálunk meg az lenne a vevők fele.

TamásD 2017.11.13. 21:07:50

A tankoláshoz: ez az előrefizet-utána tankol módszer nettó hülyeség, és szerintem ott sem a kényelem miatt találták fel, hanem mert így nem lehet elhajtani fizetés nélkül. DE!
Így nehéz eltalálni, hogy mennyit tankolj. Ha nem ismered a kocsid (magyar ember, bérelt autó), és gőzöd sincs, hogy adott mutatóállásnál még mennyi benzin megy bele, akkor honnan tudod, hogy mennyit fizess ki előre? PErsze lehet saccolgatni, de akkor is marhaság.

Vannak rendes kutak, ahol ha kártyával fizetsz, akkor előre bedugod a kártyád, ő meg levonja később amennyit tankolsz, de az illusztrált kút pont nem ilyen.

Attika77 2017.11.13. 21:12:46

Én is a bizonytalanságot érzem a postból. Részben elég sok minden a felsoroltakból már itt is működik, részben pedig sok egyéb érv is szól a maradás mellett.
Szerintem a legfontosabb kérdés a gyerekkérdés. El tudjátok fogadni, hogy a gyerekeitek amerikaiak lesznek? Ha később hazajöttök a felnőtt gyerekek maradnak. Továbbá jelenleg hiányzik Mo és a rokonok vagy sem.
Én hét évet húztam le az USA-ban. Soha, egyetlen pillanatig sem merült fel bennem, hogy ott maradnék. Sok érvet tudok felsorolni. Amit te mosolygásnak hívsz, az felületesség. Mondják whats up? De senkit nem érdekel a válasz. Mosolyognak a kollégák, de ahogy te írod, vendégül nem látnak. Pedig családi, közeli baráti összejövetelen, bizony ott sem szokás vinni a kajánkat/piánkat. Amúgy a legnagyobb bajom a maradással az volt, hogy 20-ból 19, 50 év feletti kinti magyar a hazatelepülést tervezte, vagy álmodozott róla és brutális honvágya volt.

Attika77 2017.11.13. 21:15:18

@TamásD: akkor be kell ütni a postai irányítószámodat, amit ha külföldi, nem fogad el az automata. Marad a bemegyek előre fizetni. Ha elmondod a szitut, hagynak többet tankolni...

commentes nikk 2017.11.13. 21:19:36

@Endre Kis: az a helyzet, hogy nekem nagyon hasonló véleményem van a külföldön élők többségéről, akik kimennek, aztán kintről fröcsögnek hazafele teli szájjal, hogy itthon milyen okádék minden (félreértés ne essék, jelen posztó nem ilyen). Úgyhogy ez eléggé kétoldalú dolog, a kintiek többségében is van bőven irigység, rosszindulat, mert ahogy én látom (ismeretségi körben is) a kiköltözők viszonylag kis százaléka találja meg az igazi boldogságot kint, és azzal kompenzálnak, hogy önigazolásként teli szájjal szidják az itthoni állapotokat, és olyan apróságokkal próbálják győzködni magukat a külföld mellett, amik az esetek többségében tényleg marginális apróságok, és nem fontos részei a mindennapi életnek. A fenti írásból is kb a megbecsült munka az egyetlen, ami igazi érv, a többi klasszikus "kis színes" ilyen jópofaságokat itthonról is össze lehet szedni tucatszámra.

eßemfaßom meg áll 2017.11.13. 21:23:38

usdebtclock.org/

így azért nem olyan nehéz alacsony adókat szedni

TamásD 2017.11.13. 21:26:19

@Attika77: De mivel autót bérelsz, nyilván laksz is valahol, és elfogadja. Nekem eddig nem volt gond ezzel (nem a hitelkártya tulajdonos címéhez köti). Azzal viszont igen, amikor az érthetetlen akcentusú derék fekete útkezelőnek próbálod elmondani a problémádat :)

De, ok persze, megoldódott mindig, csak ezt pont nem emeltem volna ki, mint jó megoldást.

Attika77 2017.11.13. 21:30:34

@TamásD: Nekem nem fogadta el. Elvileg a kártyához kötött zip code-ot ellenőrzi. A beszéddel nekem nincsen problémám, már a középsulit is és a fősulit is ott végeztem. Aztán hazajöttem ;-)

Józsi01 2017.11.13. 21:33:26

Összefoglalva
uSSa -cool, yeeeeeeeeee
Magyarország/Hungary : pffúúúúúúúúj szar, mocsok

uSSa pógi yeeeee, cool, mindenben jobb
magyar/hun pógi mindenben szar, pfúúúúúúúúj, gyökér gádzsó (hogy a minta pógik nyelvét használjam.

A kérdésére a válasz, már réges régen eldöntötte, hogy marad most csak dicsekedni akart. Ez rendben van, sok boldogságot kívánok Önnek és családjának (ha ezzel nem vagyok rásszistá, kirekesztő, stb...)

www.keptelenseg.hu/viccek/furcsa-amerikai-torvenyek-29223
www.keptelenseg.hu/viccek/furcsa-amerikai-torvenyek-2-30194
logout.hu/cikk/az_usa_legviccesebb_torvenyei_2/south_dakota_tennessee_texas_utah.html

Balint133 2017.11.13. 21:45:10

@Mikkamak: Mire nem eleg 36 ezer merfold? :D Az majdnem 60 ezer kilometer. Harom evre lebontva majd evi 20 ezret szaladgalhatsz. Amerikaiak nagyresze 8-12 ezer merfoldet megy atlag egy evben. Atlag felhasznalasra boven eleg az evi 12k mile.

Enyembe ment egy ev alatt kb 11 500 ugy, hogy 3-4x voltunk olyan turan ami 1 000 merfold korul volt.

A fapados modelles resz meg netto hulyeseg. Tudsz venni itt is normalisat, meg kopogos muanyagosat is. VW jellemzoen gagyi autokat gyart, de ahogy hallom ez Europaban is egyre gyakrabb toluk :/ Mindenesetre mas autogyartora nem feltetlen igaz ez.

Az "entitlement generation" sajnos teljes mertekben igaz. Eleg szanalmas, hogy egy iskolai tanulmanyiversenyen mindenki kap Oklevelet meg "good job" majmolast meg akkor is ha utolso lett.

Mindenesetre orom az uromben, hogy ezeknek az embereknek a nagyresze nem is tud soha elhelyezkedni normalisan a szakmajaban pont emiatt. Akkora az arcuk, hogy nekik egy 200k-s kezdofizetes sem eleg, annyiert ok nem mennek be az irodaba :) Vagy szimplan egyszeruen szarok es alkalmatlanok. Remelem kovetkezo generaciok neveltetese kicsit maskepp alakul es tanulnak ebbol a faszsagbol. En a sajat gyerekemet tuti nem ringatom alomvilagba a sajat kepessegeit illetoen.

VaradiJanos 2017.11.13. 22:19:26

Hű, virágtápszer, hű, ez má valami Amerika.... hű

Endre Kis 2017.11.13. 22:24:23

@commentes nikk: hat nemtom, en kulfoldon elek, de nem szoktam frocsogni es nem ismerek olyat aki igen, tovabbra is magyarorszag a hazam, de kulfoldon elek es ugyan nagyon gyakran jarok haza, nem koltoznek haza csak ha nagyon muszaj. Ezt szerintem sokkal tisztabban latja az ember ha par evet lehuzott kulfoldon. Az ember mindennapjait pedig nem a vilagmegvalto dolgok teszik elhetove hanem bizony az aprosagok. Igen, bizony nem keveset ad hozza az eletminoseghez hogy az emberek kedvesek, hogy nem kell az aluljaroban pisiszagu homelesseket kerulgetni hogy az embereknek van mire epiteni, van jovokepuk es van mibol tervezni...

Endre Kis 2017.11.13. 22:31:16

@commentes nikk: es az sem mindegy hogy (en pl) 1000 km tavolsagbol epp annyit talalkozom a barataimmal mint amikor otthon eltem, csak itt 5x akkora lakast engedhetek meg magamnak ugy hogy belefer a (nem fapados) repjegy kethetente, belefer hogy elmenjek nyaralni es bem utolsosorban fillerre pontosan tudom hogy mekkora osszegu nyudijat fogok kapni ha X, x+1, x+2 ev mulva leteszem a lantot. Szerintem bizonyos eletkor felett ez igenis szamit... a penz pedig nem boldogit de lehetoseget ad arra hogy olyan eletet eljunk amit szeretnenk, eljussunk oda shova vagyunk ugy hogy kozben nem a jovonket eljuk fel. Otthon 22 ev munkaviszony utan nem tudom hogy el filler nyudijat is fogok-e kapni. Ha pedig igen, az kb mennyi parizsira lesz eleg.

halaloszto 2017.11.14. 08:17:21

@Szorgalmas mókus: amíg nem láttad közelről, hogy mennyire másképp is lehet élni, addig egy ilyen leírás után is hiheted azt, hogy azért Budapest is sokban hasonlít ehhez. Csak valójában nem.

Egyetlen példa: az éttermekben ingyen van a víz. Ha szomjas vagy, és inni akarsz, akkor ihatsz vizet. Nem az a lényeg hogy lehúzzanak, hanem hogy jólérezd magad.
süti beállítások módosítása