travelBug

Autótemetőben

2016. május 13. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

"There are more salvaged and abandoned vehicles in the state of Texas than anywhere else in the country!" - ezzel indul a Discovery egyik reality sorozata, a Texas Car Wars. Magyarul ez a mondat kb. annyit jelent, hogy Texasban több elhagyott és roncs autó van, mint bárhol máshol az Államokban.

Ez persze csak egy a jó néhány texasi, autómentős valóságshow-ból, mint ahogy ez is már a sokadik autókról, autózásról szóló posztunk. Hadd idézzek a legutóbbi írásunkból: "Texasban nincs élet autó nélkül". Ez a felfogás sokszor oda vezet, hogy egy családnak 2-3-4 autó is áll az udvarán, hiszen anya-apa eltérő munkarendben dolgozik, reggel külön-külön mennek a munkába (és viszik a gyerekeket, akik aztán ahogy nőnek szintén autóvezetővé, majd tulajdonossá válnak). Persze a munkába járós autó mellet lehet még egy kisbusz a családban a kirándulásokhoz, vagy egy pick-up, hiszen mindig jól jön ha szállítani, vontatni kell.

Az amerikai viszont fogyasztó társadalom, ezért az előbb említett autók szépen cserélődnek, majd... majd mi is lesz velük? Lesz belőlük megbízható használt autó, majd kevésbé megbízható használt autó, majd miután lecsúsztak a nagyon nem megbízható szintre, egy roncstelepen végzik. Vagy esetleg lehet belőlük szereplő egy TV műsorban, netalán felújítás tárgya, babusgatott kincs, de ezek csak a kevés kivételt jelentik. 

2014-ben teljesen véletlenül bukkantam a bevezetőben említett sorozatra. A szépen felépített forgatókönyv szagú műsorból (mind a 8 részét megnéztem eredeti nyelven!) azért nyertem pár dolgot:

  • San Antonio Raceway
  • olyan akcentus és kifejezések, amiket egyébként csak vidéken lehet hallani
  • a roncstelepek

Vagyis a látott részek helyszínei adták az ötletet néhány roncstelep meglátogatásához. Persze az is benne volt, hogy a múlt év végén kellett pár alkatrész Gagarinhoz, de ez inkább kifogás volt, az ebay-ről valószínűleg olcsóbb lett volna megrendelni mindazt, amit ott találtunk. Egye fene, tulajdonképpen csak nézelődni mentünk. Az otthon általam látott autóbontókhoz képest az itteniek nagyon másak. Van például belépőjegy - igaz, egy jelképes $2/fő, de akkor is, fizetni kell. Segítenek ugyan megtalálni az alkatrészt, de a konkrét darabot nekünk kell megkeresni és kiszerelni (!) az autóból (vagyis annak a maradványából). Szerszámokat ajánlott sajátot vinni - lehet ugyan bérelni, de ezek a helyek a költségek csökkentéséről szólnak. 

DSC 1855

Szállítóeszköz (talicska, újrahasznosított anyagokból), ha több mindent szeretnénk hazavinni magunkkal

DSC 1859

 

DSC 1861

Simán lehetne valóságshow szereplő! 

DSC 1863

 Kivennéd a motort? Ne parázz, a zsiráf ingyen van, használhatod!
 DSC 1864

A kocsik ajtaját, csomagtartóját szinte mindig nyitva hagyják, így még inkább pusztul és válik lehangolóvá a kép. Persze, egy autóbontóban nem patika állapotot várok, de nem is rohadó, penészes belteret.

DSC 1866

 

DSC 1869

Ez még beindul? 

DSC 1911

A tetemek kerekek nélkül állnak - így könnyebb bizonyos dolgokhoz hozzáférni illetve a kerekeket és a gumikat külön értékesítik. Ami pedig eladhatatlan, abból az autó alá tartót hegesztenek.

DSC 1875

Mielőtt kifizetnénk a belépőjegyet, megnézik nekünk van-e a keresett típusból és ha van, kapunk egy listát, mely sorokban találjuk az autókat. Mint a kép is mutatja, elég egyszerű módon vannak jelölve a sorok!

DSC 1882

Utazásra csábít?

DSC 1888

Minden eladó! Itt jól látszik a felnikből hegesztett tartó.

DSC 1893

Karácsonyi díszítés és egészségügyi doboz. Mindenkinek a fantáziájára bízom mi a kapcsolat a kettő között!

DSC 1898

Pont ezt kerestem!

DSC 1900

Tudom, csak romantikus feltételezés, hogy valahol El Paso környékén egy golyó hagyta a nyomát a '96-os Vandura szélvédőjén!
 DSC 1904

Kilátások 

DSC 1918

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!   

 

Vadászatra fel!

Bármelyik képre kattintva galéria nyílik az indafotón, az utolsóra kattintva pedig egy könnye(bbe)n lapozható itt a blog.hu-n!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr738684570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása