travelBug

Texas

2016. április 05. - solkim001

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Már írtam párszor arról, hogy családi okok miatt a márciust és az április elejét Magyarországon töltöttem. Akarva-akaratlanul is kiderül, hogy külföldön élek. S ha már ez szóba kerül, jöhet a magyarázkodás is, hiszen mi nem a jól megszokott Angliába vagy Ausztriába, esetleg Németországba költöztünk.

Texas. Ha ezt kimondom, jobb esetben a Dallas című sorozatra asszociálnak az emberek és akkor már nem kell sokat magyarázkodnom: igen, ott élünk Dallas mellett, igaz kicsit délebbre, de autóval csak három órára onnan. Keményebb a történet, ha olyan kérdéseket kapok:

"Akkor te most Texas városban élsz?"

"Hogyan szoktál hazajönni? Autóval?"

"Mennyi onnan az út autóval?"

"Aha, Texas! Az melyik nagyvároshoz van közel Angliában?"

Ilyenkor már bele se kezdek a mesébe, nem részletezem, hogy mi a fővárosban (Austin) lakunk, ami történetesen nem is a legnagyobb város Texasban. Épp úgy nem boldogulok a "Mi újság Texasban?" és a "Milyen az élet Texasban?" kérdésekkel sem. 

Néha megpróbálkozom leírni az államot, beszélni róla, és ha ebbe belefutok, egyszerűen soha nem jutok a jellemzők végére. Mert Texas nagy. Ez nem vicc! El lehet pajkosan mosolyogni a hölgyeknek az orruk alatt a "Texasban minden nagyobb" mondáson, órákon át lehet vitatkozni a benzinfaló autókról, a soksávos utakról, a béna közlekedésről, az elhízott amerikaiakról, a nőkről, akikre nem illik nézni (és sokszor nem is igazán érdemes), az egészségtelen ételekről... 

Mégis, mit mondanék az új otthonunkról? Aki már unja a történeteket, annak jöjjön néhány számadat!

  • NAGY! Kelet - nyugat irányban autózva a 10-es főúton egyik végétől a másikig 866 mérföldet tesz meg az ember. Ezt normál tempóban 12 és fél óra alatt küzdheti le. Észak-dél irányban ugyanígy alakulnak a számok.

i10.JPG

  • A területe 696 241 km². Ez az Egyesült Államok területének 7,4%-a. Ezzel a második legnagyobb állam, csak Alaszka előzi meg.
  • Texas mérete Európához képest így nézne ki:

fb_img_1451264361008.jpg

  • A Dallas - Houston távolság majdnem annyi, mint a London - Párizs.
  • Brewster megye területe 16,037 km². Ez nagyobb mint Connecticut, Delaware vagy Rhode Island állam.
  • Manhattan alig nagyobb, mint a Dallas Ft. Worth repülőtere.
  • Ha Texas egy önálló ország lenne, a világon a 12. legnagyobb GDP-je lenne, megelőzve Mexikót, Dél-Koreát és Ausztráliát.
  • Texas felett 6 különböző nemzet zászlaja állt: Spanyolország, Franciaország, Mexikó, a Konföderáció, az Egyesült Államok és saját maga, mint "Republic of Texas".
  • A King Ranch, ami a világ egyik legnagyobb farmja nagyobb, mint Rhode Island állam.
  • Sam Houston, a Texasi Köztársaság első elnöke, valójában Virginia államban született és Tennesse állam kormányzója volt mielőtt Texas-ba költözött.
  • A Caddo Lake az egyetlen, nem mesterséges tó az államban.
  • Austint a világ zenei fővárosának tartják. Mellesleg az állam székhelye is. Azonban nem ez a legnagyobb város - a wikipedia szerint csak a negyedik a sorban.
  • Texas jópár elektronikai nagyvállalatnak ad otthont és középső részét gyakran emlegetik a Dél Szilícium-völgyeként.
  • Az első függőhíd az Államokban Waco-ban készült. Egyébként itt találták fel a Dr. Peppert is.
  • Az armadillo (tatu) az állam hivatalos állata.

xiglrkmrizdvmkdqw50j.jpg

  • Az első emberi szó, ami elhangzott a Holdon "Houston" volt.
  • El Paso közelebb van Needles, California-hoz, mint Dallashoz.
  • Texas szarvasmarha állománya 16 millióra rúg.

 

Texas is a state of mind. Texas egy büszke nemzet. Texasinak lenni a létezés egy sajátos állapota. Nincs rá jó fordítás. A fenti adatokból talán meg lehet érezni valamit, de igazán csak akkor csapja meg az embert (szó szerint) a szele, ha leszáll a földjére. 

Texasban

  • nem tudsz alkoholt venni vasárnap délelőtt (az alkoholtilalom korszakának maradványaként)
  • semmi meglepő vagy kirívó nincs abban, ha a templomban vasárnapi istentiszteleten egy meglett férfi élére vasalt farmerben, cowboycsizmában és rózsaszín ingben énekel a színpadon
  • minden szénsavas-cukros üdítőitalt soda-nak neveznek (csakúgy mint Szabolcsban minden szénsavas lötty kóla)
  • az olaj neve a hétköznapokban Texas Tea
  • nagyon sokan járnak pickup truck-kal, amire családtagként tekintenek, s aminek legtöbbször női nevet ad a gazdája. Mindenkinek van legalább egy története ezzel kapcsolatban. Nekem már három is. 
  • az igazi chiliben nincs bab, csak hús
  • rendezik meg minden év októberében a világ legnagyobb chilikészítő versenyét, egy igazi szellemvárosban: Terlingua-ban
  • az állami vásáron (Texas State Fair) minden létező dolgot kisütnek olajban: Oreo, Snickers, sör, margarita, jégkrém, café latte, sajtos-fűszeres aligátorfasírt, krémsajtos répatorta, marshmallow, mini sajtburger, sörben pácolt kolbász, fűszeres sajttal töltött baconbe tekert jalapeno-paprika, karamellpuding, áfonyás muffin, popcorn, salsa...
  • 2 évszak van: forró és még forróbb (szokás meleg és nem melegnek is nevezni)
  • ehetsz igazi barbecue-t, a többi csak szerény utánzat bárhol a világon
  • a legviccesebbek az autódíszek és -matricák: rénszarvasagancsok, koszorúk Karácsony előtt, életnagyságú longhorn (méteres bikaszarv), csontvázak, extrém gumik és felnik
  • 1500 rádióadás fogható (country, sport, rock, pop, vallásos, helyi, rengeteg spanyol nyelven)
  • a leggyakrabban idézett mondatot David Crockett (tennessee-i politikus, később alamo-i hős) ejtette ki a száján: Mindnyájan elmehetnek a pokolba, én Texasba megyek!

 

Zárszónak pedig jöjjön egy karikatúra - hogyan is látják a texasiak az Egyesült Államokat.

scview405819.jpg

(Érdemes a többi állam nevét (a szójátékokat) elolvasni, sokat elárul a texasiak gondolkodásáról!) 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr468547226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.04.06. 21:58:56

Ez jo beszamolo volt, kulon koszi a terkepeket!

Terézágyú 2016.04.07. 11:04:44

Hadd kötözködjek:
"El Paso közelebb van Needles, California-hoz"

Ilyen kifejezés magyarul nincs.
Az magyarul a "kaliforniai Needleshez" van közelebb.

calvin&hobbes 2016.04.07. 14:37:12

Ez tok erdekes volt :) a parom mindig rohog rajtam mert harom allam van a topon nalam ahova mindenkeppen el akarok menni az USAban - Wyoming, Texas es Nebraska... a miertet magam sem ertem, de szerintem osszefuggesben van a cowboyokkal, rodeoval, es a kukoricamezokkel lol... Valami gyerekkori "trauma" lehet... :D

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.07. 15:28:10

@calvin&hobbes: Jo kis bakancslista! Nebraska nalam is szerepel rajta. Rodeot videken nezz, ha lehet, ne nagyvarosban!

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.07. 16:13:34

@calvin&hobbes: Teljesen megértem, Texas számomra szerelem volt első látogatásra! Viszont ajánlanék meg két államot a bakancslistára: Utah-nak és Arizonának is nagyon vadnyugati hangulata van!

laci_52 2016.04.07. 23:02:41

Én még nem voltam az USA-ban, de olvasmányaim alapján Texas sokkal jobb hely lehet, mint New York vagy akár Kalifornia!

Gróf Leninkoerúthy Taszyló 2016.04.08. 02:38:49

Texasban van egy Buda nevű város(ka) is. :)
Austin és San Antonio környéke kellemes. Dallas túúúúlzsúfolt emberekkel Houston meg legyekkel és szúnyogokkal.

calvin&hobbes 2016.04.08. 11:53:47

@solkim001: Oh Arizona is ott van am a listan es Utah is- igazabol eleg sok mindent szeretnek latni, de nem a hagyomanyos turista latvanyossagokat. Peldaul meg be vagyok zsongva Seattle miatt de se New York, se Los Angeles es a tobbi turista celpont varos nem erdekel... De Seattleben kavet akarok inni a kikotoben... Ezt szerintem egy pszichobubus sem tudna megmagyarazni... En mar nem is probalkozom... :D

Árva Gabriella: kosz a tippet. Igazabol a rodeo, koritesben lenne, es ugy nezne ki, a parom "fenyegetese" szerint, hogy leadna ket hetre megorzesre egy dude ranchra es hajra - tehenezzek, cowboyozzak, lovagoljak, satrazzak, tereljek, mint kisbalazs, jarjam a square dance-t az istalloban a dolly partonra, es pomponozzak a helyi rodeon :D ... mig o mindekozben szepen vegiglatogatja a nemzeti parkokat, meg turazgat meg miegymas...
Tudom, "eset" vagyok, nem is kicsi! :D :D

Bafana 2016.04.08. 16:44:33

Jó írás.
Nekem Texasról az első, ami beugrik, az a ZZ Top.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.08. 19:27:29

@laci_52: Texas egeszen mas szerintem, mint akar Kalifornia, akar NYC. Kerdes, hogy ki mit keres :)
Kaliforniaban meg nem voltam, de mostanaban rengetegen koltoznek onnan ide (Austinba), ezt sajat szemunkkel latjuk.
NYC csak egy van a vilagon, ahogyan errefele mondjak: megnezni erdemes, de odakoltozni meggondolando. Texas-ban sokkal kedvesebbek, nyitottabbak az emberek, elhetobb az elet, nagyobbak a terek (szemelyes lakoter, utak, etc.), alacsonyabbak a koltsegek es az arak, sokkal jobb a BBQ :) - szerintem.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.08. 19:37:24

@calvin&hobbes: Nagyon jol hangzanak a rodeos terveid :) Ajanlom figyelmedbe Bandera varoskat Texas-ban (Cowboy Capital of the World)! Bar nem egy "off the beaten track" celpont, de jo kis dude ranch-ek vannak.

www.banderacowboycapital.com/
www.banderacowboycapital.com/contents.cfm?pg=places_to_stay&type=Dude%20%26%20Guest%20Ranches

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.04.08. 19:43:07

@Bafana: Koszonjuk az elismerest. Orulok, hogy emlitette a ZZ Top-ot, annyi minden es mindenki mas van meg, ami / aki erdekes es texasi :) Nemsokara lesz poszt ismert texasiakrol!
süti beállítások módosítása