travelBug

Fabergé-remekek a houstoni Természettudományi Múzeumból

2016. február 09. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Újabb képnézegető bejegyzéssel jelentkezünk, azaz sok lenyűgöző fotó és kevés szöveg.

DSC09503

Peter Carl Fabergé nevét sokan ismerjük az általa (illetve a műhelyében) az orosz uralkodó család  és egyéb tehetős vevők számára készített különleges húsvéti tojások révén, de azt talán kevesebben tudjuk, hogy számos más használati és ajándéktárgyat is alkotott. A múzeum a houstoni illetőségű McFerrin-házaspár magángyűjteményéből válogathatott, hogy bemutassa a rendkívül tehetséges ékszerész munkáit. A kiállított mintegy 500 apró tárgy egyedi világba kalauzolja a látogatót: miniatűr tojások, ékszerek, dohányszelencék, képkeretek, cigarettatárcák, legyezők, órák között kattintgathatjuk a fotómasinát.

DSC 6032

Három eredeti Fabergé-tojást láttunk a tárlaton: egy gazdagon díszített rokokó stílusút, amelyben a meglepetés egy aprócska fényképtartó, három szívvé szétnyíló kerettel. (The Rocaille Egg)

DSC 6097

DSC 6070

A legkülönlegesebb darab (The Diamond Trellis Egg) készítéséhez jádét, aranyat és gyémántot használt a mester. Megrendelője III. Sándor cár volt, aki feleségének szánta ajándékba a tojást és a benne rejlő meglepetést: egy elefántcsontból készült pici elefántot (amely azonban a történelem viharaiban elválasztódott a tojástól és ma a brit királyi család tulajdonában van).

DSC 6110

DSC 6138

A harmadik tojás is egészen kivételesnek mondható (Nobel Ice Egg), megrendelője egy elkötelezett Fabergé-vásárló, Dr. Emmanuel Nobel volt, aki egyébként Alfred Nobel öccse. Tervezőjét az ablakokon látható jégvirág ihlette meg, így kerültek a színezüst alapra leheletfinom, áttűnő rajzolatok. A tojás egy platinával ékesített kristálymedált rejt, amiben egy apró óra látható.

 DSC 6118

DSC09522

A továbbiakban válogattam a sok szép tárgy közül: kevésbé értékes tojásokat, dobozkákat, legyezőket, cigarettatárcákat.

Kellemes böngészést Minden Kedves Olvasónknak!

DSC09536

DSC09545

DSC09538

DSC09539

DSC09526

DSC09562

DSC09504

DSC09556

DSC 6048

DSC 6131

DSC 6044

DSC 6062

DSC 6022

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr228256680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása