travelBug

Lakásbérlés Austinban

2016. február 05. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Közkívánatra új sorozatba kezdünk - illetve részben már folytatása ez az előző vezetéssel, közlekedéssel kapcsolatos írásoknak. Tapasztalatainkat összegezzük ezúttal a lakásbérletet illetően, talán ötleteket, segítséget is jelent mindez mások számára. Mi eddig kizárólag törvényes keretek között, cégek által tulajdonolt apartman-komplexumban - otthon ennek leginkább a lakópark felel meg - bérel(t)ünk lakást. Nincs tapasztalatunk a magánemberek által kiadott lakások, házak tekintetében.

Kiköltözésünk előtt elsőként természetesen már itt lakó honfitársainkat kérdeztük meg az ő tapasztalataikról. Sokan sokfélét válaszoltak. Két dolog azonban biztos volt: a szabályok sokkal szigorúbbak, mint otthon (és itt be is tartatják őket), valamint hogy igen nehéz megfelelő lakást találni. Ez utóbbi oka elsősorban az, hogy mind a bérelt, mind a vásárolt ingatlanok piaca rendkívül gyorsan pörög, mivel a város hihetetlen léptékben növekszik. A kedvező adózási feltételek számtalan céget ösztönöznek a Texas-ba költözésre, s ezek természetesen hozzák magukkal a munkavállalók tömegeit, s mint tudjuk, laknia mindenkinek kell valahol.

DSC00465

Még Magyarországon tartózkodva igyekeztünk feltérképezni a lehetőségeket, hogy ne minden érjen váratlanul - így is sok meglepetésben volt részünk. Otthonról elindítani az ügyletet lehetséges, azonban időközben mi ráébredtünk, hogy ismeretlen országban készülünk olyan lakásba beköltözni, amit csak az ismerősünk látott. Ezért úgy döntöttünk, csak ha már itt leszünk, akkor keresünk saját magunknak. A személyes jelenlét később a folyamatban nélkülözhetetlen, részben mert a bérlés szorosan összefügg a bérlő hiteltörténetével, részben mert a piac olyan gyorsan változik ár és kínálat tekintetében, hogy a 7 óra időeltolódás is egy jelentékeny tényező.

Elsőként persze mint mindenki más a hol és a mennyiért határait próbáltuk meghúzni. Nagy különbségek vannak árban, körülményekben Észak- és Dél-Austin között, az abszolút belváros vagy az egyetem környékén. Dél- és Kelet-Austin elsősorban mexikói bevándorlók és feketék által lakott, zsúfoltabb, veszélyesebb és rendetlenebb, régebben épült lakóparkokat jelent - viszonylag alacsony árakkal. Az egyetem környékén - mint bárhol a világon - diákok, bulizás, zaj, a világ minden tájáról vegyített kultúrák jellemzőek. A belváros hiperdrágasága mellett persze minden elérhető közelségben (értsd: gyalogtávon belül) van, vonzó a szórakozónegyed és a Zilker Park. Kinek mi a legfontosabb.

DSC 8441

A Mesa Verde lakópark volt az első lakhelyünk.

Mi Észak-Austinban lakunk, mivel nekünk meghatározó a munkahely közelsége, ne kelljen a dugóban rostokolni reggel és este órákat (sajnos ez az elmúlt 3 évben sokkal rosszabb lett, megoldások nagyon lassan születnek a fennálló problémák megoldásásra). Szintén fontosnak tartottuk a nyugodt, csendes, élhető környezetet. Elsőként Miklós cégéhez közvetlen közel eső lakóparkot választottunk, melynek legnagyobb hátránya számomra a tömegközlekedéstől való messzesége volt, mivel én nehezen barátkoztam a vezetéssel. Ezért 9 hónap múltán átköltöztünk egy olyan komplexumba, amely bejáratánál több busz is megáll és az előző tényezők is érvényesek maradtak. Időközben arra a tapasztalatra is szert tettünk, hogy nekünk a legjobb olyan lakóparkba költözni, ahol sok amerikai bérlő van, mivel ők a legtoleránsabbak és tartanak annyi távolságot, amennyit mi is leginkább szeretünk.

DSC00464

Üdvözlőkártyánk - amihez süti is dukált - (beköltözéskor) és más értesítések a Mesa Verde lakóparkban

A keresés folyamatát mi a kiválasztott lakóparkok honlapjának alapos tanulmányozásával kezdtük minden esetben. Alapvetően informatívak, többnyire jó minőségűek a képek, alaprajzok, de a legtöbb ismeretet mégsem innen, hanem az ügynökökkel való személyes tárgyalás során valamint az apartmanok értékelésére szakosodott weboldalakon szereztük be.

DSC 8430

Szerettünk itt lakni, ma is nosztalgiával gondolunk arra a háromnegyed évre.

Szerencsére az Államokban igen elterjedt a véleményezés és visszajelzés írása az élet minden területén (lakások, szolgáltatások, éttermek, boltok, cégek, mozik, kávézók, múzeumi programok) - ez nagy segítség, mert személyesebb kép alakítható ki a munkatársakról, a karbantartásról vagy akár a lakóközösségről. Megszámlálhatatlan ilyet elolvastunk mindketten mielőtt autóba ültünk és felkerestük a helyszínen a bérléssel foglalkozó irodákat. Több információt lehet ezekből szerezni, mint a menedzsmenttől bármikor: van-e és milyen minőségű a javítási-karbantartási munkát végző csapat; mennyire vastagak a falak; vannak-e csótányok, hangyák, tücskök, etc; indiai fűszerek és füstölők átható illatát érezhetejük nap mint nap, vagy éppen a kecskét saját kezűleg dolgozza fel a lakás bérlője (mivel otthon is úgy szokta); mennyi gyereksivalkodást hallhatunk az úszómedence környékén; milyen az állattartásra vonatkozó feltételrendszerük; vannak-e autófeltörések, stb.

DSC 8461

A medence alapfelszereltség, a színek tovább erősítették a Mesa mediterrán hangulatát.

Megfizethetetlen segítséget jelentett az, hogy a cég a kiköltözésünket követő 4 hétre bérelt számunkra apartmant. Szinte azonnal keresni kezdtünk, mert az időszak nem volt szerencsés (augusztus-szeptember) és sok ebédszünetet meg estét töltöttünk a lakóparkok látogatásával.

Az ügynök mindig széles mosollyal és extrakedvesen fogadott, pillanatokon belül megmondta van-e az általunk elképzelt / igényelt elrendezésű lakásból kivehető. Meglepetésünkre nem egyszer előfordult, hogy a délelőtt kinézett lakást kivették, mire odaértünk! Ha nem akadt nekünk megfelelő, biztosan ajánlott hasonlót, más paraméterekkel rendelkezőt ecsetelve annak előnyeit. Szívesen megmutatták az egész komplexumot, s persze hasonló lakást is ha ez lehetséges. Kis golfkocsival körbefurikáztuk a létesítményeket - medence, fitneszterem, grillező, mosoda, játszótér, szelektív sziget, kutyakifutó, teniszpálya. Ezek során amíg egyikünk az ügynökkel bájcsevegett, másikunk szemügyre vette a tisztaságot, kukák környékét, a létesítmények és az épületek állapotát, valamint az autóparkot, ezek mind sokat elárulnak a közösségről és a menedzsmentről is.

DSC00462

Vízszámlák és lakáshasználati kézikönyv a Mesa Verde-ből

A mi tippünk még ezeken túl: érdemes gyalog is egy "felügyelet nélküli" sétát tenni a komplexumban, ami kicsit nehezebb, ha kerítés és / vagy kóddal nyíló kapu állja utunkat, de nem lehetetlen. A második bérleti folyamatunk során nagy szerencsénk volt: a leendő lakásunk akkori bérlője épp otthon volt és látta, hogy a lakását nézegetjük kívülről, ezért barátságosan behívott, hogy nézzük meg belülről is. A menedzsment általában nem pontosan azt a lakást mutatja meg , amit kiad majd neked, s körbenézés után megkönnyebbülten állapítottuk meg, hogy jól járunk majd az apartman (előre beígért / kialkudott) 75%-os felújításával!

DSC 2714

Második lakhelyünk a Hardrock Canyon komplexum. A szerencséseknek nagyon szép kilátás nyílik a kanyonra.

Ha beáll a szerencsés pillanat és megtaláltuk a megfelelő lakást, újabb tárgyalás következik az ügynökkel, aki elmondja a díjakat részletesen: mennyi a lakás bérleti díja (erről egész táblázatot kapunk, hiszen minél hosszabb időre vesszük ki, annál inkább csökken a bérleti díj), illetve persze havonta változó árfolyamon is ki lehet venni a lakásokat és ekkor nem köt hűségszerződés. Bútorozottan és üresen is kivehetők a lakások, eltérő összegért. Az általános a bútorozatlan, amit mi sem bántunk annak ellenére, hogy padlószőnyegen, konyhabútoron és a tűzhely-mikró-mosogatógép-hűtőszekrény-kvartetten kívül minden mást magunknak kellett beszerezni.

További fizetnivalók: (ezekben persze vannak eltérések, nem minden cégnél minden ugyanannyi, hiszen ez piacgazdaság)

Jelentkezési díj (vissza nem térítendő): általában személyenként $ 75-150

Kezelési költség: (vissza nem térítendő): $ 100-150

Kaució (részben vagy teljesen visszakapható): $ 150-500 (erősen függ a hiteltörténettől)

Az elbírálást kizárólag csak akkor kezdik meg, ha a fenti összegeket befizettük és benyújtottuk a szükséges dokumentumokat, pl. jövedelemigazolás (mivel a havi jövedelemnek legalább 3X annyinak kell lennie, mint a havi bérleti díj), ami lehet előző évi adóbevallási dokumentum vagy 3 egymást követő fizetési jegyzék - csak halkan megjegyzem: ezeket elég nehéz felmutatni, ha két hete vagyunk az országban - vagy céges ajánlólevél. 

DSC00460

A díjak listája a Hardrock Canyon lakóparkban - egy teljes A/4-es oldalt tesz ki 

Az egész folyamat menetét minden kötelezettséggel és határidővel egy előszerződés formájában rögzítik is. Ebben tételesen leírják a beköltözéskor fizetendő összegeket (első havi bérleti díj, bogárirtás, szemétszállítás díja). Ha háziállattal költözik a delikvens az állatokra minden díj az emberekhez hasonlóan megvan, tehát kauciót és havi bérleti összeget kell fizetni. Előbbi a mostani lakóparkunkban $400 / 1 állat; $600 / 2 állat, utóbbi pedig függ az állatok nagyságától, súlyától.

Az alkudozás nem bevált formája az üzletkötésnek, legalábbis első bérleti időszakban. A következőben már inkább lehetséges, ha egyébként problémamentes bérlők vagyunk pl. a felajánlott új bérleti díjról, illetve felújításokról alkudozni avagy tárgyalni az ügynökön keresztül a menedzsmenttel.

DSC 2749

Két-három szintet rejtenek a tömbök, eltérő alaprajzú lakásokkal. Aki szeretne, garázst vagy fedett parkolóhelyet is bérelhet.

Ha az elbírálás pozitív vagyis megfelelő bérlőnek tartanak, akkor kerül sor a beköltözés folyamatának rögzítésére. A közösen megjelölt időpontra minden fizetendő összeggel rendelkezni kell valamint szükséges még egy $ 100 000 értékű lakásbiztosítás, érvényes szerződés és megnyitott számla a szolgáltatóknál (ha kisállattal költözünk az állat fényképes azonosítója, oltási és orvosi papírjai). Az austini áramszolgáltatónál $ 200 kaucióval kell számlát nyitni, amely összeget 1 teljes év pontos számlabefizetései után adják vissza (azaz fogyaszthatjuk el). Ugyanez a gázszolgáltatónál $ 75.

Kedvezmények:

Sok lakópark tulajdonosa ad céges kedvezményt vagy pl. a tanárok számára is elérhető ilyen. Nem óriási összegre kell gondolni, általában ez 3% levonást jelent a bérleti díjban. Bizonyos időszakokban elengednek egyes díjakat (vagy egy részüket), pl. a jelentkezési díj 50%-át.

A szerződés aláírása egy újabb találkozó az ügynökkel, elénk egy 26 oldalas dokumentumot tettek - illetve megkaptuk tanulmányozásra már az előző napon. Rengeteg kötelezettség, jog, kivétel, szabály, szabály, szabály. Cseppet sem "konyhaangolul" írva. Fél napunk ráment a megértésére, szótározására, értelmezésére, mi ugyanis semmit nem írunk alá olvasás nélkül. Csak egy részletet emelnék ki a bérleti díj fizetés alapszabályát illetően: a hónap 1. napjáig kötelesek vagyunk megfizetni a pénzt (csekken vagy átutalással, cash nem lehet). Ha a 3. napig nem fizetjük be, azonnal megnövekszik $ 50 büntetéssel és további napi $ 10-ral a teljes összeg kifizetéséig. Ez 15 napig lehetséges. Bármely időn túl beérkező, bármely okból visszadobott átutalás vagy csekk büntetése további $ 50 alkalmanként. Ezen határidők be nem tartása ok az azonnali szerződésbontásra és kényszerkiköltöztetésre.

DSC00456

Teljes szerződésünk a Hardrock Canyonban

Ugyanilyen kemény szabályok vannak kiköltözéskor, s mindez előre rögzítve már a bérleti szerződésben. Beköltözéskor 2 napunk van egy részletes hibalista benyújtására (zárak, ablakok, leütött fal, nem működő konnektor, stb.); ezeket orvosolják, illetve kiköltözéskor védve vagyunk attól, hogy a listázott hibákat nem fogják velünk megfizettetni. A lakás elhagyásakor ugyanis (miután a lakó elköltözött és a zárat lecserélték) részletes vizsgálatot tartanak és minden feltárt károkozást, rongálást, utólagos takarítást velünk fizettetnek meg.

DSC00463

Közösségi programok a Mesa Verde lakóparkban március hónapban

Elég részletekbe menően sikerült körüljárni a témát, de ha bárkinek észrevétele, kérdése van, állunk elébe. Talán mi túl komolyan vesszük a dolgokat, de ez az ország nem a kiskapuk országa.

DSC 2818

Sétaösvény a lakóparkon belül.

Egy lezárt és egy folyamatban lévő bérleti szerződéssel a hátunk mögött nyugodtan alszunk minden éjjel: eddig még soha semmilyen büntetést nem róttak ránk és ezt szeretnénk fenntartani továbbra is.

A következő részben Miklós az autóvásárlás gyötrelmeit osztja meg Önökkel.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr168236780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgore.trout 2016.02.05. 16:33:22

A lényeget mondjuk,hogy milyen árak vannak,pont kihagytad.

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.02.05. 17:01:53

@kilgore.trout: Az árak változnak, de általánosan igaz, hogy egy 1 szoba-nappali-konyha-fürdőszobával rendelkező, kb. 50-70m2-es lakás 1 havi bérlete észak Austinban kb. 900-1200 USD havonta.
Pont a változó árak miatt tettük be néhány aparmankomplexum linkjét - onnan pontosan kikereshető a méret és az ár. Hitelesebbnek gondoltuk mint a méret/szoba/ár átlagolását!

2016.02.05. 17:02:19

Érdekes olvasmány. Árakat tényleg írhatnál.

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.02.05. 17:41:46

@kilgore.trout: @Alec:

Néhány példa az árakról a mai napon észak Austinból (mindegyik egy szoba-nappali-konyha-fürdőszobás apartmanra vonatkozik, a méretek 629 négyzetlábtól 1000 négyzetlábig). Semmilyen kedvezmény nincs rajtuk, amit a weboldalon közöltek, azt írom le - minden esetben 1 havi bérletet jelent az összeg:

hardrockcanyon.com/
1021 USD-től 1339 USD-ig

www.berkshirecommunities.com/apartments/tx/austin/san-marin/
1084 USD-től 1299 USD-ig

www.villageatgracyfarms.com/
910 USD-től 1299 USD-ig

griffisdomainaustin.com/community/Griffis-at-the-Domain-apartments
905 USD-től 1342 USD-ig

Mikkamak 2016.02.05. 18:17:21

Érdekes írás, mázli, hogy csak 500 dolcsi kauciót kérnek. Mi először CA-ban béreltünk lakást és 0 hiteltörténelemmel bizony egy egész havi lakbért le kellett tenni csak kauciónak (és akkor már havi 2000 felett volt az egy hónap).

FL-ban pedig magánház esetében 3 hónap rakandó le előre.

Viszont a falak mindenhol papírból, csótány, hangya, egyéb bárhol akad, bár írtják rendesen. Az ilyen rental apartment helyeken a "mintát" lehet megnézni és nem azt fogják kiadni. Az ilyen bemutatónak berendezett lakást csak akkor adják ki, ha egyáltalán nincs több kiadó lakásuk és megéri nekik kiüríteni.

Az meg, hogy amerikaiak által lakott környék jobb - nos az első helyünkön egy echte amerikai házaspár volt az alsó szomszéd. Hetente háromszor tört ki üvöltözős vita köztük, mindig az éjszaka közepén (mellesleg három kiskorú gyerekük is volt). A végén kirakták őket mert annyiszor panaszkodtak és hívták a rendőrséget a szomszédok (nem mi).

Na itt a kert! 2016.02.05. 19:22:41

@vizsla_barat: az ar az nagyon helyfuggo, Austin borzaszto felkapott hely, gyors utemben novekszik, es nagy IT cegek jol fizeto allasokkal vonzottak be sok embert, ami egyertelmuen ranyomta a belyeget a berleti dijakra.

Jomagam kb 400 kilometerrel delebbre, 500 meterre a tengerparttol egy gyonyoruen karbantartott helyen, havi $870-ert berelek egy kb 70 m2-es lakast (1 szoba, konyha, nappali,1 furdo), ami ezen a kornyeken mar az eros kozepkategoriaba tartozik.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.02.05. 19:58:32

@Mikkamak: Nem azt irtam, hogy az amerikaiak altal lakott kornyek jobb, elnezest ha felreertheto volt! Szamunkra jobb. A tapasztalatunk az, hogy vannak szomszedkent nehezebben elviselheto egyeb nemzetek az otthonrol hozott szokasaik miatt. Koszi az infokat Kaliforniarol es Floridarol!

greenkeeper 2016.02.05. 20:12:32

Az agyrém ami az elvárásokat illeti, és az ezer dolláros lakbér is horror amihez jön áram,víz , esetleg még gáz is ,akkor ez még plusz 300 dolcsi.
Mennyit kerestek? Mert ha van nettó 2500 bevétel akkor talán mindezt ki lehet fizetni,
de amúgy... Egyedülálló hol engedhet meg magának ilyet?

vizsla_barat 2016.02.05. 20:33:49

@Na itt a kert!: baba, ez szep. Itt a kies Michiganben, 1709 dollar/ho-ert vettunk egy vatta uj hazat (4 haloszoba, ket garazs, teljes basement). Van am kulonbseg. Nekunk egy idiota fiatal hazaspar jatszotta a veszekedosdit az apartmanben. He nem akkor teljes hangon ment az XBox.

vizsla_barat 2016.02.05. 20:40:20

@greenkeeper: Egy kezdo gepeszmernok itt Mi-ben keres 65-75e $/ev-et. Siman kijon belole egy apartman. Kezdo ertsd indiai BSc es amerikai MSc

Applepie 2016.02.05. 22:39:58

Én azt szeretném kérdezni hogy ezekhez a nagyjából átlagos 1000-1300 dolláros albérlet árakhoz képest mennyi az átlagkereset arra?
Nem zsebben turkálást végzek, csak tudni szeretném hogy egy átlagos több nyelvet beszélő, dolgozni akaró szakembernek érdemes-e próbálkozni arra.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2016.02.06. 01:56:03

@greenkeeper: Igazad van az elvarasokat illetoen. Pontosan ezert szuletett a poszt, hogy erthetobb legyen sokak szamara: a bizonyos szempontbol konnyebb eletnek megvan az ara itt. Nem fair mindig azt a valaszt kapni "mert ott ezt megengedhetitek magatoknak", "mert ott mindenre van penz" - ez egylatalan nem igaz. A keresett penzt nagyon is be kell osztanunk Austinban. Az arak emelkedeset a berek egyaltalan nem kovetik.

solkim001 · http://travelbug.blog.hu/ 2016.02.06. 01:58:09

@Applepie: @greenkeeper:

A minimálbér hivatalosan 7,25 USD óránként Texasban.

Egy takarító valahol 8 és 15 USD, egy bébiszitter óránként 10-20 USD között keres óránként (sok mindentől függ, éjszaka kell-e vigyázni a gyerekre, tud-e bármi pluszt adni a felvigyázó, pl. nyelvóra, zeneóra, etc.)

Egy programozó átlagos fizetése évi bruttó 61000 USD (forrás: www.glassdoor.com/Salaries/austin-computer-programmer-salary-SRCH_IL.0,6_IM60_KO7,26.htm).

Egy általános iskolai tanár bruttó 45000 és 60000 USD között (forrás: www1.salary.com/TX/Austin/Public-School-Teacher-salary.html).

A gyógyszerészek keresete valahol éve 110000 és 125000 USD között van (forrás: www1.salary.com/TX/Austin/Pharmacist-salary.html).

psmith 2016.02.06. 13:46:25

Olcsó. És jó ez a hiteltörténet vizsgálat, így nem kell a sok kauciót, lelépési pénzt fizetni.
Okulásként, európai 150 ezres város, 70 nm lakás (két szoba) 1080 USD/hó, 3 hónap kaució, plusz 3 hónap előre fizetés (felmondás esetén még három hónapot maradhatsz fizetés nélkül. ha azonnal kiköltözöl bukod az előre befizetett pénzt)

greenkeeper 2016.02.07. 19:11:04

@solkim001: Europa sok országában dolgoztam mint greenkeper golfpályakarbantartó
Szóval én is szoktam bérelni, igaz én csak 6 hónapra. Hollandiában kb. 700 és ezer euró közt van a bérlés, amit én a 16 eur/ óra fizuval nem engedhettem meg egymagam.
Együtt éltem a kollégámmal egy úgy nevezett fixen rögzített lakókocsiban, havonta ketten fizettünk 650 eurot, azért ez nem volt leányálom, mármint a hely.

symantec 2016.04.22. 19:18:54

@solkim001:

Hol fizetnek 15 USD-t egy takaritonak? Mondd, es hivom a sleppet otthonrol :-)
A takaritoknak 10 dolcsi a plafon.
A bebiszittert is ugy kell elkepzelni, hogy ennyit kereshet, ha cask alkalmankent hivjak. De napi 8 oraban (ami inkabb 10 szokott akkor mar lenni, mert bele kell szamolni, hogy apu/anyu reggel elmenjen a munkaba, ott eltoltson 8-9 orat majd este onnan haza is erjen) mar nem fizetnek 20 dollart.
Ez max. cask ismerosnel lehetseges igy, es nem altalanos. Vagy pedig tenyleg nagyon extrat kell nyujtani, amit a legtobb bebiszitter nem tud meg igeny sem nagyon van ra.
Szoval aki ilyen munkakrol almodozik, az szamoljan azzal, hogy dontoen az alacsonyabb osszegeket fogja kapni - ezekbol eleg nehez lesz megelni (pl. lakas arak miatt.)
süti beállítások módosítása