travelBug

Karácsonyi élmények Texasban

2015. december 21. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Az előző bejegyzések alapján határoztuk el, hogy személyes élményeinkről is írunk az Amerikában töltött 3 karácsonyunk és a megelőző időszak kapcsán. Sok klisé van a fejünkben arról, hogy az óceánnak ezen a partján csak fényárról, giccsről és vásárlási lázról szól az ünnep. Két posztban már megmutattuk milyen az eltúlzott kivilágítás és a ránk ömlő biznisz. Most a másik oldalt szeretnénk pár sorban és néhány képben Önök elé tárni.

 DSC 3146

A 360-as út fenyőfái Austinban

A Hálaadást követően szinte azonnal megjelennek a díszek a meredek domboldalak fáin az út mindkét oldalán. Családok, gyerekcsoportok, intézmények, magányosak, templomi közösségek - igazából bárki elhozhatja ide a díszeit és egy fát felöltöztethet velük csak úgy: mindenki örömére. A nagyvárosi magányban így is kifejezhetjük a valahová tartozásunkat.

DSC 3348

DSC 3244

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

A Texas State Capitol előtti karácsonyfa kivilágítása Austinban

A több méter magas fát égők miriádja világítja meg elsősorban az állam és a karácsony színeivel, szimbólumaival. Minden évben kis ünnepség keretében gyújtják fel először a fényeket, amelynek a legjobb része a Capitol déli lépcsőjénél a közös éneklés. Az este további részében megcsodálhatjuk a belvárosi pedicab-hajtók legjobb ötleteit, forró fűszeres italt kortyolhatunk (hot cider), zenét hallgathatunk és ajándékot vásárolhatunk.

DSC 1576

DSC 1553

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

A nők elismerésének estéje (Women's Appreciation Day) Austinban

Erre a vacsorával és színházi előadással egybekötött estére az egyik kedves angoltanáromtól kaptam meghívást. Minden december elején a férfiak megköszönik a nők egész éves tevékenységét, tiszteletük jeléül ezen a vacsorán ők szolgálják ki a meghívott hölgyeket. 8-10 fős asztalok köré ültünk, a mienk pl. azzal büszkélkedhetett, hogy a legnemzetközibb asztal lett, hiszen az angolórák tanulói kaptak tiszteletjegyet - köztük én is - a tanáraiktól. Többszörösen kitüntetve érezhettük magunkat: meseszép terítékről ettük meg a háromfogásos vacsorát, névreszóló ajándékot kaptunk és a színházi előadás is külön erre az alkalomra készült. Mindkettőnk számára szép és emlékezetes este volt.

DSC 1081

DSC 1145

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

Mézeskalács-házikó készítése a Mesa Verde lakóparkban (Austin)

Első évünkben ebben az Észak-Austinban lévő közösségben laktunk, s az ünnepre való készülődás jegyében egyik este saját mézeskalács-házikót díszítettünk fel sokakkal együtt a kedves Rosa vezetésével, akinek csodás szombati reggelijeit azóta is fájó szívvel emlegetjük. Az alapanyagokat ajándékba kaptuk a menedzsmenttől, s a lázas-ragacsos munkával elkészült házacskánk majdnem 1 teljes évig épen maradt lakásunk díszeként.

DSC 1745

Trail of Lights Austinban (Fények ösvénye)

Ez a rendezvény tavaly ünnepelte az 50. évfordulóját, hagyományosan óriási tömeget vonzva és ellehetetlenítve az austini közlekedést. Eredetileg az év leghosszabb éjszakáján, a napforduló előtt egy Yule tuskó meggyújtásával a Nap újjászületését ünnepelték, azonban az évek során inkább a mókás, gyerekeket elbűvölő mesefigurák és kivilágított változataik, s persze a fényárba öltöztetett fák, járművek, fény-alagutak lettek a legfőbb látványossággá. A Zilker Park egy pontján azért még most is gyújtanak vastag fahasábokat, köröttük üldögélhetünk, élvezhetjük a parázs adta meleget. A messziről is látható, legnagyobb, izzókból "készült" fenyő alatt pedig szokás Austinban szédülésig forogni és kívánni valamit magunknak.

DSC 2791

DSC 2444

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

Fényünnep az egyetem növénymúzeumában (Lady Bird Johnson Wildflower Center)

Texas őshonos növényeit, vadvirágait hívatott bemutatni ez a múzeum, de a december nem a legnépszerűbb hónapjuk - érthetően. Ezért egy ötletes programmal csábítják be a látogatókat: feldíszítik a sétányokat és kivilágítják a fákat, karácsonyfa-szépségversenyt hirdetnek gyerekek számára, kézműves programokkal és kedvezményes árú növényekkel várják a látogatókat decemberben. Nem kell belépőjegyet fizetni, de szívesen vesznek nem romlandó élelmiszereket adományként, amiket aztán rászorulóknak juttatnak el. 

DSC 1569

DSC 1469

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

Mézeskalács-falu a Four Seasons Hotelben

A folyóparton álló belvárosi hotel minden decemberben nyitott kapuk-programot tart: terepasztalon felállított mézeskalácsból készült falucskát nézhetnek meg a betérők. A téma minden évben változik, tavaly, amikor mi voltunk "Cukorkavidék" fantázianévvel épült meg a falu, s még igazi kisvonat is járt a házacskák között.

DSC 0333

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

Karácsonyi felvonulás Fredericksburgben

A német hagyományokkal büszkélkedő texasi kisváros apraja-nagyja képviseltette magát a főutcán végighaladó menetben: iskolások, családok, helyi vállalkozások, farmok, egyházak, tűzoltók, katonák és a Télapó: mind nagy tapsot kaptak és sok dicséretet a szép díszekért, kivilágításokért. Erre az eseményre sok környező településről eljönnek az emberek, s persze lehet sütizni, gesztenyét, pörkölt finomságokat enni, forró vagy jeges italokat inni, kóstolgatni a késő estig nyitva tartó helyi boltokban (lekvárt, mézet, mogyoróvajat, salsa szószt, olajos magvakat, bort, aszalványokat, sajtot, minden földi jót).

DSC 1177

DSC 1216

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

Karácsonyi bolt Fredericksburgben

A városka egyik leghíresebb boltja az egész évben üzemelő Christmas Store, megszámlálhatatlan dísszel, ajándéktárggyal, girlanddal, feldíszített fenyővel, sokezer télapó-, angyal-, manó-figurával, koszorúval, zenélő dobozzal. Innen nagyon nehéz vásárlás nélül távozni május 21-én is.

Az Elektromos Művek Karácsonyi Fényözöne Johnson City-ben

Igazi varázsvilágba csöppentünk, amikor ellátogattunk az Austintól 90 km-re fekvő városkába. Több mint egymillió izzóval világítják ki a központban álló épületeket, a városi parkot és a Pedernales Electric Co-op (áramszolgáltató cég) bázisát. Csak szuperlatívuszokban lehet róla nyilatkozni, annyira látványos és lenyűgöző.

DSC 1434

További képek az albumban bármelyik fotóra kattintva nézegethetőek.

Ha nyitott szemmel és szívvel járunk, megláthatjuk a saját lelkünk épülését szolgáló karácsonyi programokat - a bevásárlóközpontok kirakatain túl is.

DSC 3401 vm

DSC 3425 vm

Boldog Karácsonyt kívánunk Minden Kedves Olvasónknak! 

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr698175776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása