travelBug

Hagyományos mexikói betlehemek

2015. december 14. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Texasban élve nap mint nap tapasztaljuk a mexikói kultúra erős hatását. Ételeik, hagyományaik, népzenéjük, táncaik, nemzeti színeik, nyelvük, gondolkodásmódjuk már mélyen meggyökerezett az Egyesült Államok déli részén - és nem a XX. századtól kezdve. Az austini múzeumok karácsonyi kínálatát böngészve találtam egy érdekesnek tűnő kiállítást, ezt szeretném megosztani az Olvasókkal. 

DSC09865

A Mexic-Arte Museum a fenti címmel rendezett figyelemre méltó kis tárlatot. Betlehemeik állandó szereplői megegyeznek a Magyarországon ismertekkel: Mária, József és a kis Jézus mellett természetesen az angyal, a pásztorok, a betlehemi királyok, az ökör, a szamár és a csillag jelenik meg. Azonban a mexikói betlehemek ennél sokkal több szereplősek is lehetnek. Az első ilyennel San Antonio városában találkoztunk, s azt mondhatom, hogy sok időt töltöttünk a figurák szemrevételezésével.

IMAG1022

Mexikóból érkezett nyelvtanulós csoporttársaimat kérdezve megtudtam, hogy a családi hagyományokban a betlehemek állítása sokkal régebbi szokás, mint a karácsonyfadíszítés vagy a házak kivilágítása. Van, aki éveken át gyűjtögeti, s így mindig egyre több és több figura jelenik meg az ünnep közeledtével berendezett kis jászolban. Tovább is adják, illetve örökítik a családi betlehemeket.

DSC09866

A vidám, számunkra talán merésznek tűnő színválasztás is jellemzi ezeket a műalkotásnak is nevezhető apró vagy akár embernagyságú tárgyakat. 

DSC09871

A kicsiny Jézus figurája csak december 24-én kerül a helyére, nem ritkán nagy családi fiesta keretében. Az ünnepre készülődve minden este beszélgetnek, karácsonyi történeteket elevenítenek fel a betlehem körül.

DSC09867

DSC09882

Az anyagok is teljesen hagyományosnak tekinthetőek, amikből elkészülnek a Születést megörökítő jelenetek: agyag, csuhé, fa, kerámia; a modernebbek fémből és üvegből készülhetnek.

DSC09877

DSC09876

Az én kedvenceim ezek az egyszerű, festetlen agyagfigurák voltak, csodaszép kifejező arcokkal és szemekkel.

DSC09878

Mexikó számos részén szokás a mienkhez hasonlóan a betlehemezés is, azaz a gyerekek jelmezes házról házra járása és bebocsátást, szállást kérése / keresése.

A modernebb betlehemek egyike egy teljes falusi életképet jelenít meg szokványos szereplőkkel. Bár számomra a vízesés már nem igazán "hagyományos" betlehemes elem.

DSC09890

DSC09893

DSC09888

Másikuk egészen szokatlan minden tekintetben, még az alapelemek sem fedezhetők fel rajta. A múzeum munkatársa szerint éppen azért választottak egy teljesen mai és merész betlehemet is, hogy megmutassák: a művészet és az élet határai tágíthatóak.

DSC09885

Az ördög egyébként megjelenik a karácsonyi történeteikben, mint a pásztorok megkísértője, aki igyekszik fondorlattal és csábítással rávenni a jóembereket, hogy térjenek el eredeti céljuktól. Aztán persze az angyal "észhez" és útjukhoz téríti őket.

DSC09899

Szinte egy tenyérben elférnek ezek a figurák.

DSC09900

Szép adventi várakozást és boldog karácsonyt kívánunk minden Kedves Olvasónknak!

Feliz Navidad!

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr148158318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása