travelBug

Tartsd fenn Austin különcségét avagy "Keep Austin Weird"!

2015. november 17. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Rendszeres blogolvasóknak talán már unalmas is lehet az Airbnb-téma, meglehetősen sok írás taglalta a közelmúltban mindenféle vonatkozását. Utazósblog lévén mi sem szeretnénk kihagyni e labda leütésének lehetőségét, de reményeim szerint sikerül kicsit máshogyan megközelíteni.

DSC08667

Látkép a belváros felhőkarcolóival a folyó déli oldaláról.

Ha szétnézünk az Airbnb austini piacán, természetesen széles palettáját találjuk kisebb-nagyobb, olcsóbb-drágább, belvárosi-kertvárosi, hipszter-tradicionális, alap- és luxusigényeket kielégítő szálláshelyeknek. Szinte biztosan van, aki mégis valami mást keres. Dél-Austinban megtalálja.

DSC06486

Austin Howdy-békája mindenkire kiváncsi!

A város, ahol a bemutatni szánt szálláslehetőség fellelhető és amelyben mi is élünk 3 éve, különös jelmondattal bír. 

Keep Austin Weird!

Csupa nagybetűvel.

Aki itt él (élt), annak nem kell magyarázni a jelentését, aki viszont nem austini, nem könnyű három magyar szóban lefordítani vagy visszaadni ezt a mondatot. Texas állam székhelye - nem is a legnagyobb város az államban - egészen egyedi atmoszférával rendelkezik.

DSC09624

Az egyedi rendszám a hovatartozást jelzi, erősíti.

Bár néhány éve óriási léptekben fejlődik / növekszik, a benne élők ragaszkodnak ehhez és igyekeznek megtartani a különcség hagyományait. Mitől is weird azaz különös, furcsa (ez a szó egyik jelentésköre), illetve titokzatos, rejtélyes, talányos (ez pedig a másik jelentéskör) ez a város?

IMG 20140426 161936

A médiában Technopolis néven emlegetett Austin igazi hightech-központ: az összes, jelentős újításokat hozó cégnek van itt részlege (Google, Apple, Microsoft, Dell, IBM, Oracle, GE, etc.). Ebből következik, hogy rengeteg fiatal szakember él és dolgozik itt a világ minden tájáról magával hozva a kulturális adottságait. Austin tehát érdekes elegye nyelveknek, szokásoknak, viseleteknek. 

DSC07141

Isten hozott Austinban! A kép a reptéren fogad minket.

Jelentős nyomát viseli a város a benne élő mexikói bevándorlók tömegeinek, éttermeik, iskoláik, szórakozóhelyeik, lakónegyedeik  alkotóműhelyeik újabb színfolttal gazdagítják a város arculatát. Nyelvüket Austinban sokan beszélik, tanulják és tanítják - ezért is különleges amerikai város ez.

Quinceanera-t ünneplők a városi parkban

 16. szülinapját (Quinceanera) ünneplő lányt fotóznak a barátai.

Egy álarc a Mexic-Arte Múzeumból

Álarc Mexikóból az austini Mexic-Arte Múzeumban.

Hagyományos öltözék és tánc Mexikóból

Folklór

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy ez a rendkívül nyitott és szabadgondolkodású város egy erős hagyományokkal bíró , többségében republikánus érzelmű népes állam központja.

DSC06676

Austin az élő zene sajátos stílusú világvárosa: számtalan kisebb-nagyobb klubbal, koncerthelyszínnel, westernkocsmával és fesztivállal egész évben látogatók ezreit vonzza. Kihagyhatatlanok tehát a város arculatából a (rock, blues, jazz, country, klasszikus, folk, etc.) profi, amatőr, utcazenészek, valamint a város két legismertebb fesztiváljának - Austin City Limit, South by Southwest - a közönsége.

DSC07186

Broken Spoke - Austin egyik legrégebbi westernkocsmája és koncerthelyszíne.

IMAG1000

Austin legendás zenészének, Willie Nelsonnak a szobra a belvárosban.

Ötvenezer fiatal hallgatóval kell számolnunk, ha Austin legnagyobb egyetemén szétnézünk. A UT campusa szintén egy egészen egyedülálló hangulatú része a városnak, ahol percenként botlunk a futballcsapat színét és emblémáját viselő emberbe.

DSC09621

 Buszmegálló Austinban az egyetemi futballcsapat jelképével, a Longhornnal.

DSC09634

Kirakat Austinban Longhorn-meccs előtt.

Utolsó mozaikkockaként a rendkívül erős üzleti szellemet emelném ki - amelyben egyébként a Keep Austin Weird! szlogen is gyökerezik: Go Texan! Shop Local! olvashatjuk rengeteg bolt, étterem, kávézó és szórakozóhely ajtaján, azaz nagyon igyekeznek a helyben termelt és előállított alapanyagokat, élelmiszereket, termékeket értékesíteni, mert a texasiak felfogása szerint minden egyes így befektetett dollár nagyobb hasznot hoz és felbecsülhetetlen  pluszértéket nyújt az itt élők számára. Természetesen sok terméket is ellátnak ezekkel a logókkal. 

otfknmvlzgytogrmnc00mji1ltg3zgetywq0ndjloty2mdew-content-2015-04-1591keepaustinweirdsticker.jpg

 

DSC09650

DSC09626

DSC09636

A boltok, vendéglátóhelyek ajtaján matricák jelzik az elfogadott kártyákat, helyi fizetőeszközöket.

DSC09646

Aki a fentiek elolvasása után kedvet kapott egy látogatáshoz és igazán szeretné megtapasztalni Austin érezhető különlegességét, annak bátran ajánljuk Jim O' kisteherautóját szállásként Dél-Austinban!

Az Astro Van for EZcampin' fantázianévre hallgató járgány közel a város fesztiválhelyszíneihez, ugyanakkor patakparton, egy önálló (magántulajdonban levő) kis kempingben van. Ötvözi a kényelmet és az egyszerűséget, környezetbarát  és nagyon barátságos. Alig pár mérföldnyire Dél-Austin legtrendibb butikjaitól és bárjaitól. Reggelente a házigazda állataival körülvéve ébredhet a lakó: cicák, kecskék és tyúkok nyújtják az otthonosság érzetét. Bár a felszereltsége alapnak mondható, internet-elérés biztosított.

capture_astro.JPG

capture_astro1.JPG

Sétatávolságra van buszmegálló és túraösvény: bárkinek kiváló, aki a városi élvezetekben akar elmerülni avagy inkább pihentető erdei sétán magányosan bóklászni. A házigazda egy sajátos életvitelű, barátságos és segítőkész "farmer", aki a közösség többi tagjával együtt felejthetetlen ott-tartózkodást ígér. Aki nem szeretné, nem kell vele találkoznia, de aki igen, annak szívesen segít bármiben. Feltöltött hűtőszekrény  várja a vendéget (ami egyáltalán nem mellékes ismerve a város árait).

Nem ajánlott ez a szálláshely dohányzóknak és hangos-zenés partira vágyóknak. Zöldgondolkodóknak viszont bátran: a lakók újrahasznosítanak és komposztálnak.

Rengeteg visszajelzés olvasható a szálláshelyről és a tulajdonosáról, aki fontosabb közösségi oldalakon is elérhető, flexibilis, bármi megbeszélhető vele.

Hogy mitől is különc és talányos Austin, saját tapasztalataim alapján próbáltam fejtegetni. Akinek van hozzátennivalója, véleménye, várom és szívesen veszem!

Bármelyik képre kattintva egy album nyílik további fotókkal.

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

Aki szívesen olvas Austin különcségéről, annak ajánljuk a következő weboldalakat:

https://en.wikipedia.org/wiki/Keep_Austin_Weird

http://www.smithsonianmag.com/travel/keeping-it-weird-in-austin-texas-5541700/?no-ist

http://www.huffingtonpost.com/entry/14-reasons-austin-is-the-weirdest-city-in-america_55785f64e4b0a774939d0cff

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr957751656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása