travelBug

Amerika születésnapja

2015. július 03. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Ünnepről, ünneplésről lesz szó ebben a bejegyzésben, ezért előre bocsátanám, hogy meglehetősen szubjektív írás következik. Két évben volt szerencsénk megtapasztalni hogyan ünneplik az óceán másik oldalán a számukra talán legfontosabb értéket az életben: a szabadságot.

DSC 4764

Nem csupán a más népektől való függetlenséget értik alatta, hanem a választás, az életmód, a vélemény nagybetűs szabadságát. Ezt a mindennapokban is sokkal szélesebb körben érezzük és tapasztaljuk, kezdve az élelmiszerboltok színes palettájával elmenve egészen addig, hogy a nyelvet is szabadon választhatja a vizsgázó jogosítványszerzéskor Kaliforniában.

DSC 1073

DSC 1082

Éppen azért, mert az egyes emberek életének szerves része a szabad döntés lehetősége, sokkal inkább tiszteletben tartják a másik ember szabadságát, legyen az egy autószerelő, bolti eladó, banktisztviselő vagy tanár. S ami a legfontosabb: erre nevelik a gyerekeket is.

DSC 4277

2013-ban New Yorkban töltöttük a Függetlenség napjához simuló hosszú hétvégét, ahogyan tették ezt még rengetegen, kihasználva a többnapos kikapcsolódási lehetőséget (ebből az Államokban összesen 3 adódik egy évben). Ez az egyik módja az ünneplésnek: elutaznak szeretteikhez vagy egyszerűen csak kirándulni, túrázni, játszani, strandolni, sportolni. Természetesen a nemzeti színek millió helyen visszaköszönnek: zászlókon, virágcsokrokban, képeslapokon, süteményeken, napszemüvegen, bármin, amit viselni / fogyasztani lehet.

IMG 20150702 195414

IMG 20150702 200337

IMG 20150702 200036

Világvárosban az sem meglepő, hogy nagyobb rendőri jelenlétet tapasztaltunk mindenhol, de szokás szerint makulátlan, vasalt egyenruhás, ragyogó mosolyú, szívélyes és bizalomkeltő szolgálatteljesítőkkel találkoztunk városszerte. Aki akar persze ünnepi beszédet is hallgathat, koszorúzhat, de sokkal jellemzőbb, hogy személyesebben, egyszerűbben emlékeznek meg, családi-baráti összejövetelen, kerti sütögetésen, barátságos mérkőzéseken, szomszédokkal, ismerősökkel együtt sétálva a parádén cserélik ki a gondolataikat erről a jeles ünnepről és köszönnek egymásnak Happy 4th of July! kiáltással. Igen, pontosan olyan valóságos és megszokott dolog ez az Államokban, mint amennyire valószerűtlen és elképzelhetetlen nálunk. 

DSC 0960

2014-ben itthon voltunk és már jó előre elhatároztuk, hogy egy kis közösség ünnepét nézzük meg valamint egy baseballmeccset, ami szintén széles körben elterjedt július 4-én. Texas-ban ekkorra már beköszönt a forróság, így közeli helyszínt választottunk, Georgetown-t, ami Észak-Austinból negyedóra alatt elérhető. Sokan gyülekeztek a délelőtti parádéra, mind résztvevőként, mind nézőként. 

DSC 0976

DSC 1059
Cserkészek, veterán katonák, iskolások, családok vonultak fel és kaptak elismerő tapsot az ünnephez méltó öltözékükért vagy járművűkért. A közösség büszkeségeit, szépségkirálynőket is csodálhattunk, akik még dalra is fakadtak később a színpadon. A laza felvonulás után még bulisabb hangulat lett úrrá, kirakodóvásárban nézelődtek, vattacukrot eszegettek, versenyt futó malacoknak tapsoltak, fagyiztak, gyerekekkel fűben piknikeztek az emberek.

DSC 1101

DSC 1045

DSC 1395

Nem maradtak el a csillogó veterán járművek sem, valamint a hőségben izzadó fotósaik. Sokadik barátságos alkalom volt a méltán büszke tulajdonosokkal való eszmecserére. Mindig találunk ritkaságot - számomra egy osztott hátsóablakos Ford Deluxe volt ez - vagy fotóscsemegét.

DSC 1230

DSC 1244

DSC 1189

A nap zárásaként a baseball teremtett alkalmat a happeningre. Tanúi lehettünk annak, hogy ha maga a játék nem is maximálisan lenyűgöző vagy érdekfeszítő - Round Rock-Nashville összecsapás volt - a szervezők gondoskodtak róla, hogy az emberek jól érezzék magukat: a veterán katonának állva tisztelegtek a nézők, gyerekek bohóckodtak a kamerába, lelkesen szurkoltak, s mindemellett családibeszélgettek, babát pelenkáztak, szelfiztek, söröztek, táncoltak, énekeltek, egy szóval szórakozott mindenki. Magyarországon születve kicsit irigykedtünk, hogy milyen önfeledten, szabadon, lazán, sokféleképpen együtt tudnak ünnepelni az emberek.

DSC 1434

 DSC06781

 DSC 1543

 

Akinek még van kedve böngészni, bármelyik képre kattintva a teljes albumot megnyithatja!

 

Ha tetszett a cikk, kövess minket a facebook-on is!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr956954545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2015.07.04. 09:39:35

Ha ezek nálunk lennének magyar nemzeti szinekben, már tomboló fasizmust kiabálnának a vajonkik.

Bernik 2015.07.04. 10:20:35

@Bafana:
Talán azért, kedves, magyarul beszélő hozzászóló, mert az ő nemzeti érzésük alapja nem más nemzetek ócsárlásán alapszik. Ahogyan belőled is sikerült kiváltania a címlapszerkesztőnek, amit az USA-val szembeni küldetése diktál. Ami a folyamatos, Amerikát lealacsonyító stílusba illeszkedik, pedig első látásra még azt lehetne hinni, ez véletlenül jó szándékkal van címlapon.
Az amerikai hazaszeretet őszintesége éppen abban nyilvánul meg, hogy ezen az alapon becsülik és tisztelik más nemzetek valódi hazaszeretetét is. Ellenben irtóznak azoktól, akik visszaélve vele, csak nemzeti színű jelmezek és díszletek mögül hazudnak "hazaszeretetet" - és persze amit mindezzel lepleznek: kommunista elnyomás és lopás - folyamatosan. Vajonkik.
Amúgy kíváncsi vagyok, vajon ez a poszt is két napig címlapos lesz-e, mint az amerikai "hadügyminiszter" hirosimai döntéséről elmélkedő írás. Amely bombával félmillió, japán fronton harcoló amerikai katona, köztük többtízezer magyar kivándorolt életét mentette meg. Mellesleg.

Bafana 2015.07.04. 10:45:42

@Bernik: Köszi a kiosztott észt, a hozzászólásom nem erről szólt.
Amúgy tudod, kedves Benrik, hogy a II.VH. óta az USA a "más népek megbecsülése és tiszteletben tartása" jegyében hány háborút indított? Hány hazaszerető embert ölt meg? Én nem, komoly munka lenne összeszámolni.
Az meg kimondottan vicces, amikor Hitlerről úgy beszélnek, mint akinek "világuralmi törekvései voltak", miközben nagyon kevés ország van a Világon, ahol amerikai csapatok ne lennének, mintegy rendet tartani.

Bernik 2015.07.04. 11:07:47

@Bafana:
Nem vagyok beképzelt, kedves Bafana, és nem gondolom, hogy képes lennék arra, amire Urunk sem volt hajlandó: én sem osztottam neked észt.
Ha valóban szeretnéd a hazámat, Magyarországot és nem a KGB ügynöke, vagy hasznos hülyéje lennél - a kettő közül valamelyik -, akkor először is azt tartanád észben, mit okozott Magyarországnak a szovjet-orosz birodalom. Például a 4 évtizednyi kommunista diktatúra, 1956-os megtámadásunk akkora haderővel, amekkorával Hitler Franciaországot rohanta le.
Az, hogy mit hiszel el a kommunista, KGB fizette propagandából, a te bajod. Csak a figyelmedbe ajánlom, hogy hány tömegmészárlást fékezett meg az USA, mondjuk csak a XX. században. Aztán ezt vesd össze azzal, hogy a szovjet elvtársaid a hazámon kívül hány országot támadtak meg és tettek tönkre évtizedekre! Kezdve mondjuk a kedvencetekkel, Dél-Vietnammal, ami az USA-ra kent kommunista hódítás tipikus példája.
De ha már csak a II. Világháború végén van kedved kezdeni a sort, akkor beszélhetnénék Dél-Korea kommunista megtámadásáról és az USA általi megvédéséről, milliós emberveszteség árán. Afganisztán, Csehszlovákia, NDK, Lengyelország, a szerb kommunisták jugoszláv mészérlása, alig 20 éve, a szomszédunkban! Amit szintén Amerika állított meg, Európa, és persze az elvtársaid helyett.
Miről beszélsz, ember?!

Bafana 2015.07.04. 11:56:27

@Bernik: Ha valóban szeretnéd a hazámat, Magyarországot és nem a KGB ügynöke, vagy hasznos hülyéje lennél - a kettő közül valamelyik, akkor tedd fel magadnak a kérdést: ha egy szer annyi ország belügyébe pofázik bele 45 óta folyamatosan az USA, akkor 56 ban, amikor valóban kellett volna, hol volt? Megvédve több ezer magyar életét.
Szóval hidd el, sokan vannak, akik nem szeretik amerikát. Pontosabban a farok által csóvált kutyus változatát...

Tudományos libsizmus 2015.07.04. 15:43:25

Reméljük, egyszer majd a pusztulásukat is meg fogjuk ünnepelni.

Tudományos libsizmus 2015.07.04. 15:47:36

Ez a csiri-csáré minden csillagossávos már tényleg ízléstelen. Naná, hogy ez nem lábszagú csökött nacionalizmus. Ez nem.

szabadság elvtársak! 2015.07.04. 15:48:13

Ja igen! És hány ezer Indián életébe is került ez az ünneplés?

Bernik 2015.07.04. 16:00:19

@Tudományos libsizmus:
@szabadság elvtársak!:
Látom, lejárt az ebédszünet a moszkvai trollközpontban. Meglepődnének az ilyen férgek, ha az USA, mint ország magáévá tenné Kedves Vezérünk minapi nyilatkozatát: "mindenkinek joga van meghatározni, kit enged be a házába."
Aki ilyen elemi erővel gyűlöli Amerikát, az ugye nem vágyik oda soha életében?!
Akkor nektek nem is volna büntetés, ha soha a büdös életben, sem ti, se a pereputtyotok és haverjaitok az összes le- és felmenőjével együtt ki lenne tiltva az USA-ból.
Nektek ez igazi jutalom lenne. Jól gondolom, elvtársak?

szabadság elvtársak! 2015.07.04. 16:20:38

"az ilyen férgek, ha az USA, mint ország magáévá tenné Kedves Vezérünk minapi nyilatkozatát: "mindenkinek joga van meghatározni, kit enged be a házába."
Kultúrából 1-s fiam! Az USA most is ezt teszi, ha nem tudnád. Mint ország. Attól még , hogy te nem vagy elég tájékozott a tények azok maradnak. És ők forgatták fel a fél világot, és tették földön futóvá az arab népek egy részét. Nem kekk minden népnek az Amerikai kultúra. Most meg nyögjük mi a hülyeségüket. Azért te remélem már befogadtál jó pár menekültet, vagy tévedek? Amúgy nem jó az ilyen vehemens acsarkodás, mert árt az idegeidnek.:DDDD. Olvassál többet egy kicsit igazi történelmet, tudod! A gugli a barátod!

szabadság elvtársak! 2015.07.04. 16:35:27

@Bernik: Van hallgatnivaló is, talán neked ez egyszerűbb. Ha meg mered hallgatni, csak nyisd meg és már élvezheted is a történelmet.
www.youtube.com/watch?v=uLvl6zAsnO8&sns=fb
Most kösd be magad! Megvagy? Az a címe: Az USA összeomlása! Csak te is nehogy össze omolj itt nekünk:DDD

Bafana 2015.07.04. 16:59:22

Aki sok amerikai filmet néz, az kezdi elhinni, hogy a valóságban a Világ már rég elpusztult volna nélkülük. De minimum még suttyó barlanglakók lennénk, akik csecsemőket esznek.
Bernik a két lábon járó bizonyíték, hogy a virtuális világ legyőzheti a valóságot.

Tudományos libsizmus 2015.07.04. 17:07:06

@Bernik:
Az az ország, amely a történelem valaha volt legnagyobb szuperhatalma létére egy kamu városállam csahos pincsije, csak megvetés tárgya lehet az egész világon.

szabadság elvtársak! 2015.07.04. 18:02:01

MINDENKINEK!!!!!
kolozsvaros.ro/web/kolozsvaros/-/nemet-elemzes-modern-haboru-folyik-europa-ellen.....
Amerika közvetítésével!
"Bernik" elvtárs merre vagy? És ezt nem is mi mondjuk!

Tblog 2016.04.17. 06:00:02

Mennyi gyűlölködő hozzászólás. :-/
süti beállítások módosítása