travelBug

Texas festett templomai - a vidék gyöngyszemei

2014. február 14. - Árva Gabriella

Figyelem! Közérdekű Közlemény!

A blogunkat új felületre helyeztük és új nevet adtunk neki. 2021. októberétől az alábbi linken olvashatóak a bejegyzéseink: www.aborondomesen.com

A travelbug.blog.hu oldalon nem jelennek meg az új írásaink, viszont a régi posztok természetesen továbbra is elérhetőek lesznek itt.

Gabi és Miklós

Novemberi kirándulásaink legszebbike volt és mindkettőnk számára ismét mélyen bevésődő emlék marad az a mini road trip, amit Hálaadás hétvégéjén sikerült megvalósítanunk. Hála az egyre megbízhatóbb Bedekónak és köszönet a kedves idős angoltanáraimnak az egy évvel korábban sugalmazott ötletért. Azt hiszem kiderült már az előző bejegyzésekből, hogy mi mindketten megszerettük mostani lakhelyünket, de mivel Austin nem mondható tipikus vagy átlagos texasi városnak, szívesen vesszük a nyakunkba a vidéket, hogy felfedezzük milyen is valójában az USA második legnagyobb állama. Wimberley és Gonzales után bátran állíthatjuk, hogy igazi gyémántokat ismerhettünk meg a mintegy 6-7 órás kényelmes körutazás során.

solkim001: DSC 0540 - indafoto.hu

 

 

solkim001: DSC 0486 - indafoto.hu

Ezeket a többnyire katolikus templomokat cseh és német telepesek építették, miután új hazájukban gyökeret eresztettek, természetesen megtartva és megjelenítve az óhaza szellemi és kulturális örökségét. A váratlan színekben pompázó falak, oltárok, fából készült falborítások valamint geometrikus vagy növényi mintával díszített oszlopok egészen más világba repítik a látogatót – számunkra az oly jól ismert otthoni templomokat idézték fel sok tekintetben. A városiakkal ellentétben ezeket a templomokat (egy kivételével) nyitva találtuk és tárt karokkal fogadtak, nem egyszer maga a lelkipásztor. Mindenhol serényen munkálkodtak az első adventi vasárnap méltó előkészítésén, betlehemi jászolt építettek, kívül-belül takarítottak, koszorút díszítettek.

solkim001: DSC 0436 - indafoto.hu

Első gyöngyszemünk Serbin városkában a St. Paul Lutheran Church volt. Belépve azonnal elámultunk a világoskék szín uralta belsőtől, az egyszerű formák szépségétől, a német feliratoktól. A bejárat mellett balra a Ben Nevis nevű hajót is megörökítették, amellyel az első telepesek 1854-ben kikötöttek Galvestonban.

solkim001: DSC 0440 - indafoto.hu

Az 1871 telén felszentelt épületben eredeti állapotban láthatjuk a szenteltvíztartót, a padsorokat, lámpákat, a márványmintázatú oszlopokat és az orgona is hagyományos fújtatóval működik ma is. Minden berendezési tárgy programokban gazdag közösségi életről, virágzó és növekvő kongregációról tanúskodott.

solkim001: DSC 0501 - indafoto.hu

A templomot körüljárva a lelkészlak és az iskola közelében meglepve fedeztük fel a temetőt, amely szintén európai vonás és hagyomány.

solkim001: DSC 0542 - indafoto.hu

Következő megállónk Brenham volt és a Wesley Brethren Church. Ez volt a kivétel, tehát nem tudtuk belülről megnézni. Csodaszép környezetben álló barátságos templomocskát sétáltunk körbe kissé távolabb álló csöndes imahellyel és cseh telepesek (s egyben több háborús veterán) nevét őrző sírkövekkel egységet alkotva.

solkim001: DSC 0546 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0581 - indafoto.hu

Mint valamennyi festett templom Texasban, a brenhami is szerepel a nemzeti és történeti emlékhelyek listáján.

solkim001: DSC 0641 - indafoto.hu

A világ (de inkább csak Texas) legkisebb katolikus templomaként hirdetett St. Martin's Church véletlenül esett utunkba – nem tartozik a festett templomok közé. Warrenton (Fayetteville) településén azonban annyira bájos épületet pillantottunk meg, hogy nem lehetett csak úgy elhajtani mellette. A megkapó képek egy ma is működő apró kápolnát örökítenek meg régi padokkal és becses szobrocskákkal, kegytárgyakkal és egy rengeteg látogatót felsoroló „vendégkönyvvel”.

solkim001: DSC 0668 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0694 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0709 - indafoto.hu

Utunk Schulenburg felé vezetett tovább, ahol a kívülről vakító fehérben, belülről halvány rózsaszínben tündöklő St. John the Baptist Catholic Church várt ránk. Az Ammansville közösség temploma különösen tragikus sorsot tudhat maga mögött: az első épületet hurrikán, a másodikat tűzvész pusztította el. A harmadik, ma is álló templomot 1919-ben szentelték fel, falfestményeit és szobrait többször is restaurálták már, szokatlan (egyesek szerint vattacukorra emlékeztető) belső színét az 1970-es években kapta. Látványa mind kívülről, mind pedig belülről lenyűgöző, s egyben teljes mértékben emlékeztet otthoni templomainkra. 

solkim001: DSC 0803 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0748 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0758 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0788 - indafoto.hu

Schulenburg másik közössége (High Hill) a Texasban található festett tempomok újabb ékkövét birtokolja. Ezt az említett templomok királynőjének is nevezik. A Nativity of the Blessed Virgin Mary Catholic Church a gótika klasszikus elemeit vonultatja fel.

solkim001: DSC 0955 - indafoto.hu

A szintén német és osztrák emigránsok által létrehozott közösség gyorsan elvetette praktikus okokból az addig domináns spanyol illetve mediterrán stílusú fatemplom terveit és a shineri katolikus templomra emlékeztető vöröstéglás épületet terveztettek és építtettek. Alapkövét 1906-ban tették le, külső és belső kialakítását teljesen csak 1912-re fejezték be, ez utóbbit rokokó és barokk stílus jellemzi.

solkim001: DSC 0938 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0915 - indafoto.hu

 A hatalmas ólomüveg ablakok éppen annyi fényt engednek be illetve tartanak távol, amennyi csodásan kiemeli vagy árnyékolja a szobrokat. A közösség igen erősen őrzi a német katolikus hagyományokat.

solkim001: DSC 0946 - indafoto.hu

A következő templom Dubina városában méretében és szépségében versenyre kelhet az előzővel.

solkim001: DSC 0838 - indafoto.hu

A Saints Cyril and Methodius Catholic Church ugyancsak kivívta ámulatunkat élénk színű virágmintáival és indadíszeivel, gyönyörű szobraival. Az 1800-as években Moráviából érkezett telepesek az itt talált tölgyfaligetekről nevezték el a települést ( a dub a cseh nyelvben tölgyet jelent); szívós munkával, számos nehézséggel küzdve alapítottak közösséget, később templomot.

solkim001: DSC 0885 - indafoto.hu

Az első épület itt is az 1909-es hurrikán áldozatává vált, de a lakosok több mint 5000 dollárt gyűjtöttek és megnyerték kor egyik legelismertebb építészét új templomuk megtervezéséhez, illetve megépítéséhez. A templom írott története szerint ragyogó kék (belső) színe és égbe törő karcsú tornya – amelyet egy, az elsők között felszabadított rabszolga, Tom Lee, kovácsmester műve, a legelső templom csúcsáról megmentett vaskereszt díszít – az elsőként érkezett telepesek erős és mély hitét jelképezi, amely leginkább segítette őket a fennmaradásban és a túlélésben.

solkim001: DSC 0908 - indafoto.hu

Kirándulásunk utolsó állomása Praha és a St. Mary's Church of the Assumption volt. Sötétedés előtt éppen a mise végére értünk oda, természetesen megvártuk amíg a hívek elhagyják a masszív épületet, ennek viszont az lett a következménye, hogy pillanatokon belül – kicsit udvariatlanul – lekapcsolták a lámpákat és bezárták a templomot. Robusztusnak tűnő külseje nemes és részleteiben szépen kidolgozott falfestményeket, kézzel faragott oltárokat valamint igencsak meglepő színeket, türkizzöldet és ragyogó kéket rejt.

solkim001: DSC02503 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0967 - indafoto.hu

 

solkim001: DSC 0973 - indafoto.hu

Advent első vasárnapját várva szívet-lelket fényesítő templomokban járhattunk, jólesett mind a fényképekhez, mind ezen bejegyzéshez ihletet meríteni a padsorokban ülve és befogadva az amerikai földön megőrzött európai szellemiséget.  

solkim001: DSC 0982 - indafoto.hu

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://travelbug.blog.hu/api/trackback/id/tr985813624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása